Ekipa za ne biti doma, Mačkove mace i Venecia slavile na regati Dlan i veslo

0
3699
Dlan&Veslo (Foto: TZ Betina)

Ženska veslačka regata Dlan i veslo okupila je u Betini 40 veslačica u osam gajeta.

Riječ je o dijelu manifestacije Dan brganje koji je neopravdano ostalo u drugom planu, ili u sjeni nastupa Maje Šuput. Dlan&Veslo zamijenjuje nekadašnje ispraćanje i dočekivanje gajeta, što su s mula išle potezati brganju, vaganje ulova i proglašenje pobjednika. Ove godine regatu su, osim otočanki, veslale i sudionice iz Slovenije, Italije,  Velike Britanije i Australije, tako da je Dlan&Veslo poprimila međunarodni karakter. Osam ekipa u osam gajeta, po četiri veslačice i kormilarka, startalo je u Plitkoj vali i veslalo do betinskog porta, za što im je trebalo otprilike pola sata.

Dlan&Veslo (Foto: TZ Betina)

Evo naziva i sastava prve tri ekipe: 1. Ekipa za ne biti doma: Diana Filipi, Ljubica Burtina, Matija Kapov, Ana Jerat i Marina Skracic 2. Mačkove mace: Vojna Jusic, Jana Filipi,  Jaka Jakovčev,  Sandra Ježina i  Mare Kovačev 3. Venecia: Orietta Bellemo, Nadia Zigante, Duška Žitko, Branka Žerjol i Amalia Petronis.

Četvrta je bila ekipa naziva Amazonci, a činile su je Australke, peta Zbrda zdola, šesta Puknuta soha, sedme su bile Kurnatarice, veslačice iz NP Kornati, a na posljednjem, osmom mjestu Adrias, ekipa Sveučilčišta u Zadru potpomognuta s dvije cure iz Velike Britanije.

Muškarci nisu veslali, ali su pomagali i zato im je dopušteno da se fotografiraju (Foto: TZ Betina)

– Bilo je uistinu veličanstveno. Veslale smo dobro i cijelu rutu smo dobro držali svoje četvrto mjesto. No, u jednom trenutku Kurnatarice su nam gajetom sjele na vesla i izgubile smo ritam. Došle smo šeste, ali kako pobjeda i poredak nisu jedini ni najvažniji cilj regate, sve smo slavile kao da smo došle prve – opisala nam je Ana Mijat osobni doživljaj veslanja u ekipo Puknuta soha.

Treća nagrada je bila paški sir, druga nagrada je bila pršut, a prva pečeno janje. Za sve sudionice regate  je organizirana zajednička večera na mulu,gdje su na meniju bile, ne baš kunjke, nego nego ništa slabije kozice s domaćim njocima, hobotnica s krumpirom na starinski, tunjevina s čičvardom. Tek gulaš s penetama su dobili muškarci koji su samo pomagali u organizaciji “morskog dijela” regate. Njima je pripao i ‘muški posao’ podjele ruža svim veslačicama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here