Vratit će se kunjka, a do tada je dobra i dagnja – Dan (i noć) brganje u Betini

0
5136
Dan brganje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Dan brganje još jednom se pokazao kao dan najveće fešte na Murteru. Turistička manifestacija utemeljenena na tradiciji izlova školjaka u Betinu je dovela Maju Šuput i goste s cijelog otoka. Rudinapress je u mnoštvu pronašao šampiona prvog Dana brganje koji je sa svojim kaićem 1972. godine ulovio čak 428 kilograma endemskog školjkaša – kunjke.

Sve sjedalice na svim betinskim štekatima bile s zauzete, sve klupe, zidovi, zidići, pranice, rive… Fešta prozvana po alatki za izlov školjaka, košari sa željeznim okvirom koja se po dnu mora vukla za brodom, već dugo ne izgleda kao 1972. kada je utemeljena. Umjesto kunjki s dna murterskog kanala, posjetiteljima su se sinoć nudile dagnje iz uzgajališta, odresci od tunjevine, pečene srdele, pržene lignje, hobotnica, slanutak… Ništa zato. Sva je ponuda bila izvorna, morska, a posjetitelji kao i sami Betinjani bili su više nego zadovoljni.

– Nema šta. Odlično je. Kunjki nema i njihov je izlov odavna zabranjen. Moglo bi se tražiti i naći puno zamjerki ovome, ali najvažnije je da je sve što nudimo iz mora – kaže Jadranko Pavić.

Betinska ekipa – s kroštulama i čičvardom (Foto: rudinapress/H. Pavić)

On je te 1972., od kada se svake prve nedjelje u kolovozu održava Dan brganje, imao devet godina i sjeća se kako su brodovi kretali u lov na kunjke sa mula, gdje bi ih čekala vaga i sudac. Kunjke su se vagale, bacale na hrpu, čistile i pripremale gostima, s češnjakom i maslinovim uljem, a najuspješniji brod bi bio nagrađen. Gostima su se dijelile besplatno, ali svatko bi morao kupiti litru vina. Na svakoj brganji ulovilo bi se preko tonu školjaka i prodalo tisuću litara vina, uz feštu na kojoj su nastupali pjevači poput Miše Kovača, Tomislava Ivčića, Nede Ukraden…

Kad smo se već vraćali u povijest, potražili smo i onog tko je te nedjelje, 6. kolovoza 1972. na prvom (ili nultom) Danu brganje ulovio najviše školjaka. I zatekli ga na štekatu u Peje.

Ante Balin Nijemac – sa štapom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Prva brganja, prvo misto. Sin Miko i ja ulovili smo 428 kilograma školjaka i iskrcali ih Na mulu. Kako smo uhvatili toliko? Pa u brganji! –  priča nam Betinjanin Ante Balin Nijemac (86).

Prvu brganju organizirao je tadašnji direktor betinskog brodogradilišta Ivo Horvat, a Nijemac je kao pobjednik za nagradu dobio drveni tanjur s posvetom i drvene čaše.

Brganju su on i sin potezali brodom od 5,9 metara, kojeg je Nijemac, inače kalafat, izgradio svojim rukama. Na brodu TI 401 bio je švedski vanbrodski motor od šest konjskih snaga.

Branko Burtina i Ante Balin Nijemac na na zadnjem stolu štekata u Peje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– I drugi su dobro ulovili, po 150, 200 i više kilograma. Bilo je više od tone školjaka na hrpi. Žene su to očistile i navečer krenule spremati. Nije 1972. godine bilo ovoliko turista kao danas, ali sve su se školjke pojele – kaže Nijemac.

Nijemac tvrdi da kunjka nije nestala zbog pretjeranog izlova, nego zbog zagađenja.

– Kunjaka nema jer su pokrepale. A pokrepale su jer su u kanal pustili kanalizaciju iz uljara. Kad je kiselilo masline zatrovalo je cijeli kanal i školjke su nestale. A nestale su tada i lasture, čak i jež. Ali ima neko vrijeme sve se počelo polako vraćati – kaže Nijemac prognozirajući kako će za nekoliko godina, kad se izgradi kanalizacijski sustav na otoku, kunjaka opet biti toliko da će se moći napraviti Dan brganje kao te 1972. godine.

Sonji Jakas milije su kunjke, ali čistila je i dagnje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Umjesto u lov na kunjke, brodovi su se na Danu brganje 2017. s betinskog mula otisnuli u veslačku regatu Dlan&veslo. S pozornice na Trgu na moru grmila je grupa Dišpet, kao predgrupa, a zvijezda večeri je bila Maja Šuput. I tako ili slično svake godine. Sve dok se ne obistine prognoze šampiona prve brganje Ante Balina Nijemca i dok najveća zvijezda Dana brganje ponovno postane – kunjka.

Do tada, evo fotogalerije sa sinoćnje betinske fešte:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here