Tko je najbrže kopito svijeta? Nepobjedivog Miška 10. kolovoza izaziva kninska magarica Rajka!

0
4458
Šampion Miško (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U tijeku su posljednje pripreme za najveći spektakl ovoga ljeta – Međunarodne trke tovarov u Tisnom (Međunarodne utrke magaraca u Tisnom). Održavaju se u četvrtak 10. kolovoza s početkom u 20 sati na tišnjanskoj Rudini, gdje će 12 tovara i 12 jahača braniti svoje nacionalne boje.

– Za sada se zna još samo da će spektakl biti zaokružen koncertom megazvijezde Željka Bebeka i njegovog benda – najavljuje u ime Organizacijskog odbora MTTT-a Luka Juras Šorti.

Puno je nepoznanica koje međunarodna pravna komisija pokušava riješiti još od prošlog 10. kolovoza. Ta 11. MTTT prekinuta je zbog kiše. Održana je samo jedna pulufinalna utrka u kojoj je pobjedu odnijela Francuska, odnosno kninski magarac Stipe s francuskom jahačicom Matildom Scumanek. Ne zna se hoće li 11. MTTT u četvrtak biti ponovljena, tj. završena, ili se održava 12. MTTT, hoće li titulu svjetskog prvaka braniti Francuska kao pobjednik dijela prošlogodišnje prekinute utrke ili Slovačka, kojoj su 2015. godine pobjedu donijeli magarac Miško i jahač Daniel Suman iz Bratislave.

Tko je brži? Paško Perić Pajica s Rajkom i Emil Livaić Deva s Miškom u Pirovcu 30. srpnja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, zna se najvažnije – na tovarećem trkalištu u Tisnom snage će odmjeriti dva najbrža tovara poznatoga svijeta – nikad pobijeđeni magarac Miško s ergele Seoskog gospodarstva Banovi dvori iz Tišnjanske dubrave i izazivačica Rajka s farme magaradi iz Ljubača kraj Knina trenera i jahača Paška Perića Paijice. Rajka i Miško sreli su se 30. srpnja na utrci u Pirovcu, kada je u spektaklu epskih razmjera pobjedu u finalu odnio Miško kojeg je jahao Emil Livaić Deva (POVEZNICA). On će Miška ponovno jahati u srazu s Rajkom 10. kolovoza u Tisnom.

Miško i Rajka – tovar iz Dubrave 30. srpnja u Pirovcu je bio brži od kninske izazivačice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)- Iako je pobjeda Miška bila posve regularna, pojavila su se neka naklapanja o tome da je  u startu imao 20 metara prednosti pred Rajkom ili da je u utrci presudila njegova peta noga. Miško i ja s gnušanjem odbacujemo takve objede. U četvrtak ćemo pečatirati pobjedu iz Pirovca – rekao nam je Deva.

On je nedavno otkrio svoje ilirske korijene, zbog čega na MTTT-u nastupa u bojama Republike Kosovo. Još se ne zna za će nastupati Rajka i Pajica, ali kako je njihovo podrijetlo multinacionalno moguće je da oboje budu dodijeljeni bilo kojoj reprezentaciji.

Rajku je Pajica tukao bičem! (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zna se još da Pajici, ako bude jahao, neće biti dopušteno korištenje biča.

– Međunarodne trke tovarov u Tisnom i utrke koje su im prethodile uvijek su se odlikovale najvišim sportskim standardima. Mučenje životinja nije sport, tako da udaranje Rajke nećemo dopustiti  – rekao nam je Šorti.

Kako bilo, za naslov najbržeg kopita svijeta u četvrtak 10. kolovoza s početkom u 20 sati na tišnjanskoj Rudini među 12 tovara i 12 jahača odjevenih u 12 nacionalnih boja natjecat će se nikad poraženi Miško i izazivačica Rajka. Što reći? Megaspektakl!

U trenucima slave – Nizozemci na MTTT (Foto: H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here