FOTO & VIDEO Afro-American Spirituals: ‘Večer duhovne glazbe’ na Karavaju

0
735
'Večer duhovne glazbe' na Karavaju (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Po prvi puta u Tisnom, u atriju Crkve Gospe od Karavaja održana je ‘Večer duhovne glazbe’. Nastupili su mezzosopranistica Nera Gojanović, pijanistica Gordana Pavić i bas-bariton Krešimir Stražanac, a koji su publici skoro dvosatnim programom otvorili dušu i priuštili doživljaj izlaska iz naših uobičajenih standardnih događanja koja se inače vrte oko crkve.

U sklopu kulturnog ljeta Narodne knjižnice i čitaonice Tisno sinoć je na jedinstvenoj pozornici uz Crkvu Gospe od Karavaja održan gospel koncert naziva “Afro-American Spirituals”. Večer duhovne glazbe publici su podarili umjetnici koji surađuju već više od deset godina, Nera Gojanović, Gordana Pavić i Krešimir Stražanac. Izvedbama pomalo tužnih pjesama poput My Lord, What a morning, Don’t be weary traveler, You may bury me, Weepin’ Mary, Nobody knows the trouble I’ve seen, Heav’n Heav’n i brojnih ostalih narodu su ponudili u potpunosti nešto novo na našem području.

Krešimir Stražanac i Nera Gojanović (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Poslije prošlogodišnjeg izvrsnog nastupa Nere Gojanović i Gordane Pavić u Kulturno pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima, počeli smo odmah razgovarati o planovima za sljedeće kulturno ljeto. Tada je Nera predložila gospel – kao duhovnu glazbu, a meni se odmah učinilo kao najboljom idejom da koncert takvog tipa napravimo na Karavaju. Tražili smo i suglasnost don Lazara Čibarića, na čemu mu od srca hvala, jer stvarno nigdje ne bi došla do izražaja ova vrsta glazbe nego ovdje gdje je koncert realiziran – kaže nam Silvija Ćurić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno.

U prekrasnoj ljetnoj večeri, ispod mjeseca i zvijezda, publika je uživala u pjesmama koje su izvodili Nera Gojanović i Krešimir Stražanac izmjenjujući se, ali i zajedno pjevajući, dok ih je svo to vrijeme na klavijaturama pratila Gordana Pavić.

Gordana Pavić i Krešimir Stražanac (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Ovo je program isključivo za sakralni objekt jer je dostojanstven, predivan, inspirativan. To nije nikako program koji bi se mogao izvoditi na nekim drugim mjestima, jer on mora imati tu neku svoju cjelinu. Tekstovi su prilično potresni zapravo, iako su doneseni na jedan vrlo zanimljiv način jer su tako harmonizirani. Zadovoljna sam što mi je Krešimir otvorio prozor u neki novi svijet s ovim notama, i to je postao dio repertoara koji pjevam. Jako sam zadovoljna ovim prostorom u kojem sam prvi put, odazivom publike također, organizacijom, suradnjom s Gordanom i Krešimirom, a mislim da se to i vidi, da je to jedna ležernost na pozornici, nema nikakve ‘nervoze’ – kaže nam po završetku koncerta Nera Gojanović.

Nera Gojanović (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U nastavku pogledajte videa sa sinoć održane ‘Večeri duhovne glazbe’ u atriju Crkve Gospe od Karavaja: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here