“Kurnatarice” u akciji – počele pripreme za žensku veslačku regatu “Dlan i veslo” u Betini

0
4542
"Kurnatarice" u akciji (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Svakog jutra od 9 do 10 sati s Betinske rive do određenih, zadanih točaka plovi jedan brod – brod naziva “Mare”. I to ne bilo kako, već na vesla kojima upravlja ekipa „Kurnatarice“, točnije pet žena iz Javne ustanove Nacionalni park Kornati.

Kako ste imali prilike jutros vidjeti na našoj Facebook stranici, objavili smo live video, “Kurnatarice” u akciji na jutarnjem treningu, stoga moglo se zaključiti kako smo svi zajedno proveli ugodno subotnje prijepodne. U društvu Marie Klarić, Martine Markov, Valentine Bračanov, Magdalene Burtina, Tine Bareša i njihovog trenera Tonka Skračića čak smo i mi ‘pohvatali’ neke tehničke strategije, no ipak ćemo ih ostaviti za nas, kao malu tajnu. Tko zna, možda se i mi jednog dana odlučimo uključiti na žensku veslačku regatu u Betini – “Dlan i veslo”.

Pripreme za start (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Kako su uopće došle na ideju da se prijave na ovogodišnju 47. žensku regatu u Betini, otkriva nam jedna od “Kurnatarica”, Martina Markov.

– Mnogim današnjim generacijama možda je nezamislivo da žene veslaju. No u Kornatima je to bila tradicija. Budući da su žitelji otoka Murtera bili težaci, žene su gajetama na vesla veslale od Murtera do Kornata kako bi radile u polju i bavile se tradicijskim djelatnostima. S obzirom na to da smo mi jedan uhodan, mladi tim u NP Kornati, a isto tako svjestan da je tradicijska baština dio onoga što mi baštinimo, odlučile smo se malo aktivnije uključiti i biti aktivni sudionik, kako ovog događanja tako i svih ostalih, čime i želimo iskazati poštovanje prema svim ženama koje su vodile ovakav život. Pritom smo se i zaljubile i u brod i u veslanje. Dobro se zabavljamo, no prije svega naglašavam, želimo pokazati da smo dio zajednice, da aktivno sudjelujemo kako u očuvanju vrijednosti tako i u samoj promociji – kaže nam Martina Markov.

Martina Markov, Maria Klarić i Magdalena Burtina (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

“Kurnatarice” vrijedno je kazati već tjedan dana svako jutro od 9 do 10 sati redovito i intenzivno treniraju kako bi na ovogodišnjoj regati postigle dobar rezultat.
Pošto su bile prve prijavljene u Turističkoj zajednici Betina, dodijeljen im je i trener – Tonko Skračić, koji je iznimno dobra osoba, puna energije, ali koju očito i entuzijazam pet žena pokreće još i više.

Trener Tonko Skračić zadovoljan je ženama iz JU NP Kornati (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Svi smo onako, svakim danom sve bolji i bolji, što trener, što mi – uz smijeh nam kaže Maria Klarić i dodaje – “To je u jednu ruku zasigurno dobro, no s druge strane same sebi malkice nabijamo i nekakvo opterećenje”.

Maria Klarić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Vrativši se na početak njihovih treninga “Kurnatarice” su se prisjetile iznenađenja prvog dana u brodu i s veslima u rukama.

– Nikad ranije se nismo susretale ni s drvenim brodom bez motornog pogona, ni s veslom. Tako da je nakon onog početnog entuzijazma među nama zavladala panika jer osim tehnike za ovo je potrebna i određena snaga. No već drugi dan smo bile pune energije i krenule dalje – prisjeća se Martina Markov.

Svaki trening je motivacija za dalje, najbitnija je tehnika, ali i ritam nakon toga. Stoga se danas u Betinskom moru s broda „Mare“ moglo čuti ritmično odzvanjanje ženskih glasova – ‘jeeen, dvaaaa, jeeen, dvaaa…’

Jeeeen, dvaaaaa, jeeeen, dvaaaa (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Inicijativu žena iz NP Kornati podržava i njihov ravnatelj Josip Zanze, koji na samom početku nije ni znao za potencijal “Kurnatarica”. No, nakon što je dobio informaciju da su zbilja dobre i složne, njegova je podrška sve to veća, a dokaz tomu je i taj što će na Dan brganje okupiti sve zaposlenike NP Kornati koji će stajati na Betinskoj rivi i bodriti “Kurnatarice”.

Iako većina ostalih prijavljenih ekipa vježba i vesla već godinama, isto kao što i prisustvuju na većini regata, ovih tjedan dana odrađenih treninga ekipe NP Kornata možda nekome zvuči puno ili pak malo. Zapravo, kažu žene, to je kao vožnja bicikle, jednom kad naučiš – znaš je voziti.

Valentina Bračanov (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

“Kurnatarice” sa svojim treninzima nastavljaju već od ponedjeljka pa sve do 05. kolovoza, a osim što će im sakupljeno znanje koristiti na 47. ženskoj veslačkoj regati u Betini, otkrile su nam kako će se i dalje spremati pa tako, naravno, i sudjelovati na Maloj regati u Murteru, 08. rujna.

“Kurnatarice” (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here