Dan brganje u Betini – bliži se najstarija fešta na Jadranu

1
6751
Betina - Dan Brganje 2016. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kako se bližimo kraju srpnja, a početku kolovoza, otočani, ali i njihovi gosti s nestrpljenjem očekuju jednu od najstarijih fešti na Jadranu. Fešta u čast školjke kunjke, stara 47. godina, održat će se već tradicionalno prve nedjelje u kolovozu.

Najveća ljetna fešta naziva Dan brganje održat će se i ove godine tradicionalno u Betini, već 47. puta. Ime je dobila po brganji, staroj alatki za vađenje školjaka iz mora. Kako bi što bolje prezentirali Dan brganje, školjke, ali i ostale morske ponude, domaćini, ali i Turistička zajednica Betina u velikim su pripremama za još veći dan. Stoga, iako će se ovogodišnja fešta održati 06. kolovoza, službeni program započet će već drugog dana spomenutog mjeseca.

Betina, Dan brganje 2016. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Turistička zajednica Betina u suradnji s Informacijskim centrom NP Kornati i PP Vransko jezero kao i Muzejom betinske drvene brodogradnje organizira radionice, crtićmaniju kao i projekciju starih fotografija čime dižu ovu značajnu manifestaciju na višu razinu.

– Osim glavnog dana naše fešte koji se sastoji od gotovo cjelodnevnog programa, ove smo godine htjeli ipak nešto više. U suradnji s Informacijskim centrom NP Kornati i PP Vransko jezero organizirali smo Likovnu radionicu za djecu. Radionica će biti održana 02. kolovoza u prijepodnevnim satima, točnije u 10 sati u prostorijama Informacijskog centra, a ono što će djecu zasigurno privući jest to da će na spomenutoj radionici sami izrađivati morske motive. Edukativno – likovna radionica u tehnici je dječjeg vitraja, a vrijedno je i spomenuti da je sav materijal za istu osiguran. Na polaznicima je samo prijava, po mogućnosti na vrijeme jer je broj istih ograničen – pojašnjava nam program uoči Brganje Ana Mijat, direktorica Turističke zajednice Betina.

Svi koji su voljni proći edukativnu radionicu koju najavljuje direktorica betinske turističke zajednice mogu se prijaviti u uredu iste ili u prostorijama Informacijskog centra NP Kornati i PP Vransko jezero.

Osim spomenutog, doznajemo, 04. kolovoza, također uoči Brganje, Turistička zajednica Betina u suradnji s Muzejom betinske drvene brodogradnje organizira Projekciju starih fotografija. Gledajući stare fotografije od samih početaka obilježavanja Dana brganje, zamijetili smo kako je prije to bilo samo natjecanje u izlovu školjaka, dok je danas bogatiji sadržaj.

Dan brganje – stare fotografije (Foto: TZ Betina)
Fotografije iz sedamdesetih godina – Dan brganje (Foto: TZ Betina)

– Ove godine, rekli smo održava se 47. po redu betinska fešta od školjaka, koja je i dobila ime po brganji – tradicionalnoj alatki za izlov školjaka kojom su se lovile kunjke u betinskom akvatoriju. Nekoć je školjaka bilo puno više te su se na taj dan ekipe u betinskim gajetama natjecale u lovu pomoću brganje koja se vukla po morskom dnu. Sav ulov bi se potom podijelio na Trgu na moru. A danas je pak Dan Brganje svojevrstan podsjetnik na zlatno doba školjkarenja – dodaje Mijat.

Upravo o tom zlatnom dobu, praćenom fotografijama, ali i pjesmama klape Mela bit će održana spomenuta projekcija starih fotografija od 1971. godine pa do danas.

Fotografije iz sedamdesetih godina – Dan brganje (Foto: TZ Betina)

Velika fešta u Betini ove godine pada na 06. kolovoz kada će biti upriličen gotovo cjelodnevni program. Počevši od 18 sati skupljanjem ekipa za atraktivnu žensku regatu “Dlan i veslo”, upisom i fotografiranjem istih, zatim startom regate u 19 sati. Oko 20 sati očekuje se proglašenje pobjednika dodjela nagrada i večera na Mulu za sudionike, dok zabavni glazbeni dio programa po rasporedu počinje u 21.30 sati predgrupom.

Ženska regata “Dlan i veslo” u Betini (Foto: FB)
Gajeta na vesla (Foto: TZ Betina)

Kao predgrupa publiku će zagrijati grupa Dišpet, dok je zvijezda ovogodišnje betinske fešte atraktivna pjevačica hrvatske estrade Maja Šuput koja će Betinjane i njihove goste držati na nogama zasigurno do ranih jutarnjih sati. Sve će dodatno začiniti i vatromet koji je planiran za ponoć.

Betina – Dan brganje (Foto: Rudinapress)

Turistička zajednica Betina, ovim se putem zahvaljuje svojim suorganizatorima – Informacijskom centru NP Kornati i PP Vransko jezero, Muzeju betinske drvene brodogradnje, kao i Udruzi Betinska gajeta, ali i glavnim pokroviteljima nadolazeće velike fešte – Općini Tisno i Turističkoj zajednici Šibensko-kninske županije.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here