Za 75 godina vjernosti latinskom idru – priznanje Lantine i Boži Klarinu Petrini

1
2973
Božo Klarin Petrina na dodjeli priznanja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Lijepo je stići prvi do cilja, ali jezerska regata Lantina sigurno nije mjesto pukog sportskog nadmetanja. To se pokazalo i sinoć, dodjelom nagrada 6. Lantine, kada je uz najbrže moreplovce priznanje primio i onaj najstariji – 85-godišnji Božo Klarin Petrina

– Danas sam plovio u društvu sa svojim unucima. Bilo mi je to veliko zadovoljno i drago mi je da smo uspjeli završiti regatu i naći se na sredini tablice – rekao nam je nakon dodjele priznanja razdragani Božo.

Osim unuka, Matea i Božidara, stari moreplovac hvali i svoju gajetu. – Betinska je to gradnja, još iz 80-ih, pravi jarbol, lantina, jedro, lipo je klizila… Puno mi je lipo bilo. Ja sam prezadovoljan – otkriva svoje osjećaje Božo Klarin Petrina.

Božo i njegova gajeta (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Otkriva i da je počeo jedriti još kao dijete, kad je bio mlađi od deset godina.
– Jedrio sam još prije svjetskog rata, u gajeti moga oca Jere. Nije to bila lipa gajeta ka ova danas, ali i onda mi je to bilo najveće uživanje. Jedriti s latinskim idrom! Uh! I idrili smo, iako nije bilo svega ka danas. Nije bilo lako, ali moglo se – kaže moreplovac.

Zapravo, Božo Klarin Petrina nije samo moreplovac, nego i ronilac.

Božo za kormilom (Foto; Neven Jović)
– Radio sam u Brodospasu kao ronilac. Bili su to teški poslovi, ronili smo na preko 80 metara dubine, rizali i dizali brodove… Posljednji brod koji smo vadili bio je Karmel, koji se potopio kod Makarske i ležao na 85 metara dubine. Je, bilo je problema, ali smo ipak uspjeli – prisjeća se Klarin Petrina, dodajući da je nakon svega što je prošao najmanja stvar ući u gajetu, i to još s unucima, pravim ljudima i moreplovcima.
– A lipo je bilo, moram to reći. Uživao sam – ponavlja Božo, razdragan zbog jedrenja i priznanja koje je dobio od 6. Lantine, stiskajući u rukama poklonjeno vino i majicu.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here