Kralj saxofona na tišnjanskoj Rudini

1
6261
Jakša Jordes (Foto: Facebook)

Caffe bar Shades na tišnjanskoj Rudini za utorak 18. srpnja najavljuje spektakl – Jakša Jordes, saksofonist, pjevač i skladatelj house i pop glazbe priređuje atraktivan live performance uz DJ-a. Obećava večer koja će ostati u sjećanju.

PROMOTIVNI ČLANAK

Jakša Jordes je saksfonist koji na domaćoj sceni uspješno djeluje već dugi niz, ili pune 22 godine. Iza njega su brojne suradnje s eminentnim glazbenicima te dva albuma. “Kralj saksofona”, kako su ga mediji prozvali, jedan je od onih rijetkih hrvatskih glazbenika koji živi samo od svoje glazbe. Cjelovečernji program sax majstora sutra, u utorak 18. srpnja s početkom u 22 sata, priređuje Caffe bar Shades uz potporu Turističke zajednice.

Organizatori najavljuju vrhunsku zabavu i brojna iznenađenja. Atraktivan live performance Jakša Jordes / Jay Jay / Shady Tuesday Vol.4 – večer je koja će ostati u sjećanju svim posjetiteljima, kažu u Shadesu. Dakle, utorak, 18. srpnja s početkom u 22 sata definitivno je noć za ples.

Jakša Kriletić Jordes rođen je u Splitu, kaže Wikipedija, odrastao u Lumbardi na Korčuli, a trenutno živi u Zagrebu. Ljubav prema glazbi i želju za vlastitim sastavom ima od malih nogu. Nakon završene osnovne škole u Lumbardi obrazovanje nastavlja u glazbenim školama u Splitu i Dubrovniku.

1995. godine dolazi u Zagreb, upoznaje Davora Gobca te zajedno s njegovom grupom Psihomodo Pop prvi puta nastupa na festivalu Fiju Briju 3 ispred više od devet tisuća ljudi.

U razdoblju od 1995. – 2004. redovito svira sa značajnim glazbenicima i sastavima hrvatske rock’n’roll scene (Pips, Chips & Videoclips, Majke, Let3) te nastupa s raznim izvođačima na festivalima u regiji (Exit Festival, Beer fest-Beograd, Karlovački dani piva, C’est is d’Best).

2003. godine sa svojim sastavom IHTHIS izdaje album prvijenac Armageddon Fun koji sadrži do tada neviđen dodatak za naše prostore, prvi cyber-roman (Stvaranje civilizacije), čiji je autor sam Kriletić Jordes.

Nakon petnaestogodišnje uspješne sviračke karijere i stalnih nastupa, prekretnica u glazbenoj karijeri Jordesu se događa 2004. godine kada u poznatom zagrebačkom klubu Jedinica prvi puta javno nastupa uz house DJ-a.

Nakon 2004.godine Jakša Jordes postaje poznati saksofonist na domaćoj house sceni. Slobodnim improvizacijama u nastupima uz house i electro DJ-e privlači pažnju stranih izdavača Hed Kandi i Ministry of Sound nakon čega im se pridružuje na turneji.

Svirajući sa zvijezdama kao što su Luke Neville, Lisa German, Dean Rigg i Chris Bailey dolazi do Alfreda Azzetta,vodećeg talijanskog producenta i DJ-a, koji mu nudi suradnju. U veljači 2009. godine, nastupa sa poznatim house DJ-om Roger Sanchezom u Sarajevu i time postaje prepoznatljiv saksofonista u cijeloj regiji.

2012. godine izdaje svoj drugi album pod nazivom Ambidexter. Jordesov drugi album Ambidexter je potpuno drugačijeg glazbenog izričaja od prvijenca te se na njemu nalazi sedam house/pop pjesama.

Stalni nastupi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji osigurali su Jordesu suradnju sa vodećim Dj-ima regije, a sve češće nastupa u Austriji, Švicarskoj i Engleskoj.

Osim što javno nastupa, Jordes se bavi stvaranjem glazbe za radio drame, kazališne i dječje predstave, promotivne video uratke (Zagreb Indoors, WinDays..). Ostalo je legenda.

Autor Matea Smolčić (Wikipedija)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here