Izložba Vaska Lipovca u Jezerima – ‘kritika turističke eksploatacije naše svakodnevice’

0
3032
Ive Šimat, Banov, Ivan Klarin, Silvija Ćurić, Marko Jović, Slavko Juraga i Mario Lipovac (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Baganelovici u Jezerima sinoć je upriličen kulturni događaj godine – svečano otvorenje izložbe pomno odabranih radova jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske likovne umjetnosti 20. i početka 21. stoljeća.

Izložba odabranih radova Vaska Lipovca privukla je brojne mještane i turiste, a okupljenima su se obratili ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno Silvija Ćurić te slobodno možemo kazati kustos iste, Marko Jović koji je ovu izložbu postavio u suautorstvu s Ivom Šimatom Banovim i Mariom Lipovcem. 

– Dovesti Lipovca u jednu malu općinu i još manje misto, mislim da je velika stvar. Mi smo općina s malo više od tri tisuće stanovnika, a imamo jednu od najvećih izložbi. Mislim da je dovoljno reći, ne da smo ponosni, nego smo sami sebi jako veliki – rekla je Silvija Ćurić.

Istaknula je da je riječ o najvećoj izložbi ne samo na području općine, već i na području cijele županije, o izložbi godine. Uputila je posebne zahvale Općini Tisno i načelniku Ivanu Klarinu, autorima postava i, naravno, obitelji Vaska Lipovca.

Marko Jović

Marko Jović pojasnio je temu ili koncept izložbe.

– Sama ideja o izložbi koja je u konačnici otvorena večeras, rodila se prije godinu dana, kada smo već počeli osmišljavati program kulturnog ljeta 2017. Mnogi me pitaju zašto baš Vasko Lipovac? Jedna od prvotnih ideja bila nam je decentralizacija umjetnosti, odnosno kako bi umjetnost i kulturu trebalo demokratizirati, učiniti dostupnom svima i svakome – istaknuo je Jovićnastavivši sa zaključkom kako se u tu ideju Vasko Lipovac i njegovi radovi sami nameću kao ‘nekako najpristupačniji, upravo zbog te čiste jednostavnosti njegovog stilskog vokabulara koja je pristupačna i čitljiva svima, kao i naklonost poruka koje su utkane u njegova djela, isprepletene humorom i ironijom, ali svakako i kritikom trenutnih društvenih mjena’.

Orvorenje izložbe Vaska Lipovca u Baganelovici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Jedna od svakako najvećih današnjih mjena je, kaže Jović, i turizam koji prijeti našem lokalnom identitetu, odnosno ‘turistička eksploatacija naše svakodnevice, našeg autohtonog života koji je u većim središtima zapravo već i pokošen’.

– Tako da nekako dolazimo do toga da taj autohtoni dalmatinski način života danas postoji samo u ovakvim manjim ruralnim otočnim sredinama i zajednicama. Što znači zapravo taj autohtoni život? To je ono što možete vidjeti na ovim slikama, odnosno na motivima Vaskovih slika, a to su život lokalnih mještana, fešte, tradicija pomorstva i naravno vjera koja je utkana u našu svakodnevicu. Sve uz jedno karakteristično plavetnilo Vaskovih slika koje nekako neodoljivo podsjećaju na plavetnilo koje nas svakodnevno okružuje, plavetnilo mora i neba koje naše otoke odvaja od kopna, ali ih naravno s njime i povezuje – rekao je Jović.

Drugi suautor postava, povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov, bio je i osobni prijatelj slikara.

– Vaska Lipovca bi mogao opisati kao moju vlastitu sreću u životu, da sam upoznao takvog ne samo velikog umjetnika nego i čovjeka koji je bio ono što je radio, ono što je radio tako jednostavno, a opet toliko slojevito i duboko… – kaže Ive Šimat Banov.

Izložba odabranih radova Vaska Lipovca u Baganelovci u Jezerima bit će otvorena mjesec dana, od 19 do 23 sata svakog dana sve do 15. kolovoza.

Evo još nekoliko fotografija sa svečanog otvorenja:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here