Uspješno završena “Mala škola restauracije”

0
3412
"Mala škola restauracije" (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Četvrtak i petak bili su rezervirani za “Malu školu restauracije” u atriju palače Katunarić, a u sklopu kulturnog ljeta Narodne knjižnice i čitaonice Tisno. Zadovoljstvo polaznika školice, ali i njihovih roditelja ne može se opisati riječima.

Proteklog četvrtka i petka (13. i 14. srpnja) u atriju palače Katunarić održana je “Mala škola restauracije” pod vodstvom diplomirane konzervatorice-restauratorice Jelene Ćurić. Projekt Narodne knjižnice i čitaonice Tisno – “Nasljeđe” prihvaćen je, a ujedno i financijski potpomognut od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske čime je tišnjanskoj knjižnici kao organizatoru spomenute školice cilj bio potaknuti i približiti svijest djece o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, ali i vlastitog naslijeđa.

– Dvodnevnom školicom restauracije upravo smo postigli ono što smo si na samom početku zadali za cilj i to na zadovoljstvo ne samo djece, dakle polaznika školice, nego i njihovih roditelja koji su sudjelovali ili bolje reći, zajedno s djecom „odradili“ školicu – ističe ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, Silvija Ćurić, po završetku školice.

Silvija Ćurić i Jelena Ćurić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Mala škola restauracije sastojala se od dva dijela, teorijskog i praktičnog. Teorijski dio, prilagođen uzrastu polaznika, a u vidu zanimljivih PPT prezentacija približio je djeci pojmove i značenje čuvanja i zaštite baštine. Prvi dan školice upoznati su s organiziranjem crkvenog prostora, ikonama, predmetima i majstorima zanata nekada i sada kroz interaktivna pitanja i odgovore, a u praktičnom dijelu istog tog dana školice djeca su imala zadatak izraditi kolaž.

– Nisu to teški zadaci za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Vidjeli ste i sami bilo je to koncipiranje, slaganje dijelova oltara u cjelinu te ukrašavanje istih, što je njima bilo posebno zanimljivo i interesantno – kaže nam voditeljica školice diplomirana konzervatorica-restauratorica Jelena Ćurić.

Jelena Ćurić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Drugi dan uslijedila je SCI radionica, odnosno upoznavanje djece s laboratorijskim tehnikama istraživanja pod UV fluorescencijom, IR reflektografijom, RTG-om na konkretnim primjerima umjetnina u tijeku radova, te na kraju prikazivanje umjetnina prije, u tijeku i poslije radova kroz fotodokumentaciju.

– Polaznici su bili iznimno oduševljeni kada su mogli vidjeti koje sve baze podataka postoje te gdje mogu istraživati i pitati. U praktičnom dijelu koji se vezao na spomenutu ppt prezentaciju, polaznici su na pločicama odstranjivali preslik kako bi došli do originala koji je bio sakriven ispod slojeva – zaključno nam kažu organizatorice zadovoljne odrađenim.

Pogledajte fotogaleriju: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here