Uklonjena ograda – Marina Pirovac više nije u željeznom kavezu

0
2889
Najprije je uklonjena žica, pa stupovi (Foto: FB Ivan Gulam)

Ograda kojom je Marina Pirovac, na zgražanje turista i samih Pirovčana, nedavno postala kavez u središtu mjesta, napokon je pala. Do odluke o uklanjanju ružne željezne pregrade je došlo nakon promjena u vodstvu tvrtke koja upravlja marinom.

Odlukom Vrhovnog suda kontrola nad marinom vraćena je Slaviju Skočiću, poduzetniku iz Vodica koji je s tvrtkom Adriatic Charter 2013. godine od Šibensko-kninske županije dobio koncesiju i sagradio dugo sanjanu pirovačku marinu s 200 vezova. Da će se ograda ukloniti definirano je već u ponedjeljak, odmah po primopredaji upravljanja, jer je utvrđeno da nije u interesu vlasnika i marina da bude odijeljena od mjesta. Osim toga, urbanistički plan uređenja Marine Pirovac ne predviđa ogradu na potezu od Obale Rtine do sekundarnog lukobrana. Stoga je Općina Pirovac prema zaključku Općinskog vijeća Županiji kao davatelju koncesije i tadašnjoj Upravi same marine uputila zahtjev za uklanjanjem, odnosno redefiniranjem ograde.

– To je sad ispoštovano. Apsolutno podržavamo svakog investitora u Pirovcu, ali investicija može biti dobra samo ako je ujedno i od interesa za lokalno stanovništvo. I ovaj put smo mirno, “kroz papire”, a ne nikakvom silom i halabukom stali u obranu onog što smatramo javnim interesom. Rezultat bi, vjerujem, bio isti i da nije došlo do promjene vlasništva marine – kaže Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac. 

Ovako je marina izgledala neki dan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
U Pirovcu je svima drago da je ograda otišla, a posebno što to nije učinjeno po sili zakona, već tako što su u marini shvatili da im nije u  interesu ograđivati se u željezni kavez i narušavati živopisnu ljepotu mjesta kojom se, uostalom, i reklamiraju.
Uklanjanje ograde komentirao je i Igor Meić, predsjednik općinskog SDP-a.
– Slavio Skočić preuzeo je Marinu Pirovac i odmah počeo skidati ogradu čime će biti ispoštovani uvjeti iz prostornog plana. Na to smo upozoravali i stavili tu točku na dnevni red sjednice Općinskog Vijeća, koje je jednoglasno donijelo mišljenje da se moraju poštovati uvjeti pod kojima je dobivena koncesija. Javno dobro treba zaštititi – smatra Meić koji je još 9. lipnja sa svog FB Profila upozorio na ‘okupaciju javnog dobra’:

‘SDP ima jasan stav. Ograda u Marini Pirovac treba biti izvedena prema planu. Ne smijemo dopuštati okupaciju javnog dobra. Da, treba davati privatnicima da obavljaju poslovne djelatnosti na javnim površinama i pomorskom dobru jer oni doprinose razvoju Pirovca, da ne bude zabune. No, uvjete prema kojima im je odobreno korištenje javne površine treba ispoštovati. Inače ćemo dobiti Divlji Zapad’.

Iza žice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here