Radovi velikog Vaska Lipovca od sutra u Baganelovici u Jezerima

0
2303

Kulturno pastoralni centar Baganelovica u Jezerima ima iznimnu čast ugostiti jednu od najvećih kulturnih manifestacija godine na razini kako općine tako i županije – izložbu odabranih radova Vaska Lipovca.

Najveća kulturna manifestacija godine u organizaciji Općine Tisno, Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, a u suradnji s Ateljeom Vasko Lipovac bit će otvorena ove subote, 15. srpnja u Kulturno pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima s početkom u 21 sat.

Organizatorima spomenute kulturne manifestacije glavni cilj je kažu, demokratizacija umjetnosti, odnosno da ista bude lako dostupna i pristupačna svima. S time na umu, izbor Vaska Lipovca činio im se i više no savršen, s tim više što su uzeli u obzir jednostavnost njegovog stilskog vokabulara, ali i poruke koje su protkane ne samo humorom, već kritikom aktualnih promjena u društvu. Ta im se komponenta čini još zanimljivijom jer je i danas i više no aktualna, a sama djela nisu recentnog datuma (autor je preminuo 4. srpnja 2006.).

Sam je postav izložbe jako zanimljiv i pršti koloritom i entuzijazmom kakav je samo Vasko Lipovac znao fiksirati u svojim djelima. Postav se sastoji od ukupno 19 djela, slika i kipova.

Zanimljivo je kako je najveći eksponat dugačak čak 220 cm, a radi se o “Posljednjoj večeri” iz 1992. godine. Tu je još i čitav niz radova manjih dimenzija, ali svakako jednako od značajnih i relevantnih za lokalnu sredinu.

Veliki doprinos organizaciji izložbe u Baganelovici imao je i renomirani šibenski grafički dizajner Ante Filipović Grčić iz 2FG studija, koji je inače poznat po sličnim suradnjama s drugim baštinskim ustanovama, kao što je recimo Muzej grada Šibenika, ili recentni Art & Heritage hotel Almayer u Zadru. Filipović Grčić dizajnirao je za izložbu plakat, pozivnice, popratne vizuale i impresivan trometarski banner koji se nalazi na pročelju Baganelovice, a koji će služiti i kao svojevrsna pozivnica svim posjetiteljima koji budu prolazili tim putem.

– Valja napomenuti kako je samu izložbu u potpunosti financirala Općina Tisno, koja je odmah s oduševljenjem prihvatila našu ideju o njenoj organizaciji, što nije ni čudno uzmemo li u obzir da naša Općina ulaže u kulturu i više nego neka veća središta koja možda imaju i veće financijske mogućnosti – kaže nam Marko Jović, jedan od organizatora izložbe odabranih radova Vaska Lipovca.

Svečanom otvorenju će, uz predstavnike Općine Tisno i Ateljea Vasko Lipovac, sudjelovati i glumac Slavko Juraga koji će pročitati tekst profesora Ive Šimata Banova, osobnog umjetnikovog prijatelja, koji je sudjelovao i u oblikovanju samog postava izložbe.

Izložba će biti otvorena u Baganelovici mjesec dana, dakle od 15. srpnja do 15. kolovoza, u večernjim satima, točnije od 19 – 23 sata, a posjetitelji će moći vidjeti pomno izabrane radove slikarstva i kiparstva Vaska Lipovca.

Također, kako doznajemo, izložbu će pratiti i nekoliko radionica vezanih uz tematiku iste, a o njima ćemo posjetitelje Kulturno pastoralnog centra Baganelovica naknadno obavijestiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here