S 3800 litara diesela – na Zminjaku izgorjela jahta

0
2865
Požar jahte na Žminjaku (Foto: Čitatelj Rudinapressa)

Na vezu ispred restorana na otočiću Zminjak sinoć se zapalila jahta. Pokušali su je ugasiti s broda Lučke kapetanije, ali brodu nije bilo spasa.

10.36 h

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iznose detalje sinoćnjeg požara. Suprotno izvještaju policije, oni tvrde da jahta nije potonula.

Evo priopćenja kojeg smo dobili iz MPPI:

U tijeku je očevid o uzrocima požara na motornoj jahti u šibenskom akvatoriju, koji je nakon višesatnog angažmana vatrogasaca ugašen rano jutros. Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su sinoć, 11. srpnja u 22.10 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik dojavu očevica o požaru koji je buktio na motornoj jahti usidrenoj u uvali otočića Žminjak, sa sjeverne strane otoka Murtera, bez dojave o ozlijeđenima ili stradalima. MRCC Rijeka obavijestila je i uputila prema poziciji Lučku kapetaniju Šibenik, odnosno, nadležnu Lučku ispostavu Murter i Pomorsku policiju Šibenik te Javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik, čiji pripadnici su odmah po dolasku osigurali požarište od širenja vatre i onečišćenja i započeli sa gašenjem požara, koji je bio vrlo jakog intenziteta te je gašenje trajalo do ranih jutarnjih sati. Prema dostupnim informacijama iz LI Murter, požar je zahvatio motornu jahtu imena „La Vita 2“ dužine 19.35 metara, austrijske zastave, u vlasništvu H.L. (austrijski državljanin), dok je boravila na pontonskom vezu u navedenoj uvali bez posade i putnika. Vatrogasci su morali uložiti dodatne napore u akciju obuzdavanja požara i osiguravanja okoliša požarišta, obzirom da je u brodskim spremnicima preostalo oko 3800 litara pogonskoga goriva, tipa diesel. Požarište je u potpunosti stavljeno pod nadzor rano jutros. Prema informacijama nadležne murterinske Ispostave, opožarena austrijska jahta do jutros nije potonula, a požarište je osigurano od eventualnog nastanka onečišćenja mora i morskog okoliša plutajućim branama.

Zapaljena austrijska jahta (Foto: FB Vatrogasci Tisno)

9.20 h

Požar su brodom Lučke kapetanije gasila osmorica vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Vodice, DVD-a Tisno i DVD-a Murter. O ovom događaju je jutros izvijestila Policijska uprava šibensko-kninska:

Jučer, 11.srpnja oko 21.45 sati kod otoka Žminjak  je na privezanoj jahti austrijske zastave u vlasništvu 74-godišnjeg austrijskog državljanina izbio požar koji je ugašen oko 1 sat, a nakon čega je jahta potonula. U vrijeme požara nije bilo nikog na jahti, a tijekom jutra će biti obavljen očevid.

Čitatelj Rudinapressa je snimio požar:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here