Radionica MDF-a u Betini – zaplovilo osam novih gajeta

0
6851
Radionica MDF-a u betinskom muzeju (Foto: Tris/MBDB)

Ove godine se u okviru šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala održala Radionica izrade maketa betinske gajete – u Betini. Prenosimo tekst Marka Podruga s portala Tris (POVEZNICA).

Jedna od radionica MDF-a bila je smještena u Betini i jutros je dala konkretne rezultate. Kao rezultat, dakle, Radionice izrade maketa betinske gajete, osam novih drvenih brodica zaplovilo je morem, piše Tris i donosi priču iz Betine:
– Unaprijed smo pripremili materijal za 10 polaznika radionice. Brodove su gradili Fran, Jana i sestra Mara, Roko, Maša, Mare i brat Ivor, Andrija, Luka, Daniel i mlađi brat Thomas. Neki su radili individualno, a neki u paru. Pomagala su i druga djeca koja su došla vidjeti što to mi radimo. Imali smo i stručnu majstorsku pomoć od strane majstora betinskih suvenira – Darka Škevina, a i kapetana Đenka koji je motivirao i zabavljao djecu – rekla nam je voditeljica Mirela Bilić iz Muzeja betinske drvene brodogradnje, koji je, zajedno s Obrtom za izradu suvenira Dolac iz Betine, organizirao ovu radionicu.
Zaplovilo je osam novih brodova (Foto: Tris/MBDB)
Polaznici radionice su tijekom šest dana održavanja radionice podjednako učili i zabavljali se. Naučili su osnovne faze u gradnji drvenog broda te sastavne dijelove betinske gajete.
– Potrebne radove smo podijelili u nekoliko faza ovisno o njihovu redoslijedu u izradi. Niko, koji i inače izrađuje suvenire za Muzej, i ja smo kao voditelji radionice pratili kako napreduju radovi. Između ostalog smo se dobro nasmijali s djecom, a i ponešto naučili od mlađih. Prvi dan smo brusili, zalijepili polovice broda za kobilicu i popravili neravnine. Nacrtali smo dijelove brodske opreme koje smo naumili sutradan kidati. Djeci se jako svidjelo brušenje. Neki su tako dobro izbrusili svoje gajetice da ih nije uopće bilo potrebno kitati. Drugi su se rado uhvatili brodskog kita (kojeg smo malo posudili u jednom betinskom škveru) ili „paštete“, kako smo to mi nazvali, i popravljali neravnine koje su uočili. Naučili smo i kad je neostik nanesen na površinu spreman za lijepljenje „kad možeš prisloniti prst na njega, a da se ne zalipi“ – kaže nam kapetan Đenko..

– Drugog, trećeg i četvrtog dana radionice djeca su kidala i pilala dijelove – nastavlja Mirela Bilić. – Fino smo ih obradili prije lijepljenja na trup. Cure su mi redom rekle da im se sviđa pilanje dijelova i sve što god treba raditi. Mala Maša, koja je tek završila 1. razred, sve je htjela raditi sama – bez ičije pomoći. Mare je radila s rukom u gipsu. Stariji dečki su se itekako iskazali u zafrkanciji, ali su jako dobro odradili tehnički dio posla – slušali su savjete starijih! Teta Zdenka s Festivala došla je i donijela kutiju punu slatkiša i grickalica! Ta kutija je uskoro postala jako popularna u Betini.

Tri puta miri jedan put riži (Foto: Tris/MBDB)
Petog dana radionice stigla je faza kojoj su se djeca najviše veselila – bojanje broda. Htjeli su izbjeći bojanje s brodskim lakovima kojima ionako treba dosta vremena da se osuše, a znajući da djeca žele raditi pinelima, nabavio se važ akrilne bijele boje koja se brzo suši i nekoliko flomastera za bojanje linije uz rub palube. Dodatno su se posvetili umjetničkom izražavanju kroz oslikavanje jedra u bojama MDF-a.Zadnji dan radionice bio je rezerviran za kanatu – završnu svečanost koja je nezaobilazna prilikom porinuća svakog novog broda, pa tako i ovih maketa. Mali brodograditelji su se počastili i zabavili te kupanjem obilježili završetak radova! Svi su dobili zahvalnicu i sladoled.
Male betinske gajete svečano su porinute jutros, slijede fotodokazi, a cijelu fotogaleriju pogledajte na portalu Tris, s kojeg smo preuzeli tekst i fotografije (POVEZNICA):

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here