NAJAVA Gospe o’ Tarca – blagdan kurna’skih ribara i težaka

1
6249

Već po tradiciji, svake prve nedjelje u srpnju slavi se Gospe o’ Tarca, kako se popularno u narodu zove blagdan Gospe od Petrovčića. Na stotine se brodova različitih veličina i namjene usidri u uvali pred taračkim poljem ne bi li ih, barem simbolički, dotakla kapljica blagoslovljene vodice.

U prošlosti se blagdan Gospe od Petrovčića slavio daleko skromnije u crkvici sagrađenoj u kasnom srednjem vijeku na ostacima crkve svete Marije, izgrađene vjerojatno u šestom stoljeću, u polju Tarac. Crkvica je posvećena Gospi od Pohođenja, u narodu popularno nazvanoj Gospi od Tarca. Prvotno je blagdan bio samo težački jer su Kurnatari u početku bili isključivo stočari, maslinari i vinogradari. Blagoslivljalo se samo polje, a ono u Tarcu, pored lokve, bilo je najplodnije. Postupno su se težaci okrenuli moru i ribanju pa se i blagoslov proširio na more i brodove. U prošlosti je i sama fešta poslije mise bila daleko skromnija nego danas. Obično se blagovala kuhana kurna’ska janjetina, svake godine kod drugog domaćina. Taj običaj ostao je isti do danas, a kako se broj hodočasnika iz godine u godinu povećavao, i sam blagdan premjestio se u prvu nedjelju srpnja da bi radni narod u njemu mogao sudjelovati što masovnije. Osim u svojim obiteljskim brodicama, mnogi hodočasnici dolaze organizirano, a nemali je broj i plovila sa stranim zastavama. Svečanim uzvanicima, svećeniku i njegovim gostima te onima koji sudjeluju u organizaciji ovogodišnji domaćini fešte bit će obitelj Ježina iz Levrnake.

Zahvaljujući NP-u Kornati, iz Murtera je osiguran prijevoz za hodočasnike bez vlastita broda. M/B Račić isplovit će u nedjelju u 8 sati s Velike rive, a rezervacije se primaju u uredu Turističke zajednice Općine Murter-Kornati.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here