Proračun Općine Murter-Kornati manji za milijun kuna, prirez dva posto veći

0
5802
Sjednica Općinskog vijeća Murtera - arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na prvoj radnoj sjednici po konstituiranju, murterski su vijećnici jednoglasno usvojili rebalans proračuna za 2017. godinu. Njime je općinski proračun smanjen za milijun kuna i sada iznosi 16.914.000 kuna.

– Od početka godine na području se općine radilo punom parom. Uređivao se Trg Rudina, plaža Luke, zgrada stare Sokolane, arheološka plaža Colentum…, izradile su se Izmjene i dopune općinskog PPU-a, dokumentacija za vrtić i potrošilo se više nego je proračunom bilo planirano – pojasnio je vijećnicima načelnik Toni Turčinov.

S druge strane, novac za koji se apliciralo na EU fondove, a bio je proračunska stavka na prihodovnoj strani, ove se godine neće realizirati te su, da bi se izbalansirao proračun, brisane neke stavke na rashodovnoj strani poput, primjerice, nabave unificiranih kućica za tržnicu, okretišta za autobuse, uređenja stare Pijace u Selu… Te će se stavke naći u proračunskom planu za iduću godinu – rečeno je na sjednici.

Nova murterska Rudina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Vijećnici su prihvatili i povećanje prireza porezu na dohodak od dva posto i on će sada iznositi osam umjesto dosadašnjih šest posto.

– Naša je Općina jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je ostavila najniži prirez porezu na dohodak. Ni sada ga nismo htjeli puno povećati kako bismo ostali konkurentni u odnosu na susjedne općine. U Općini Tisno prirez porezu na dohodak iznosi devet posto, u Primoštenu deset – kazao je načelnik Turčinov te dodao da od onih koji primaju minimalac, „a znamo svi da se radnici prijavljuju na minimalac dok im se ostatak isplaćuje na ruke“, općinski proračun po toj stavci nije uprihodio ni lipu. Primjerice, kazao je, od početka poslovanja Konzuma u Murteru Općina nije dobila ni jednu kunu na račun prireza porezu na dohodak.

Da se u Općini Murter-Kornati sprema stanovita lokalna porezna reforma naslućuje se i iz ostalih poreza koji se nalaze u nacrtu prijedloga Odluke o općinskim porezima. Dok su uglavnom svi upoznati s uvođenjem poreza na nekretnine koji se od 1. siječnja 2018. uvodi umjesto dosadašnje komunalne naknade, u Murteru će nova godina po svoj prilici startati, uz veći prirez porezu na dohodak, s većim porezima na potrošnju i korištenje javnih površina. Ti se porezi također nisu korigirali već godinama, a s uređenjem javnih površina red je i da se plaća veći porez, stav je murterskih vijećnika. O tim će se odlukama očitovati nakon sezone.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here