Festival starih svadbenih običaja – pirovačka Rudina bila je pretijesna

0
4387
Festival starih svadbenih običaja održan je na Rudini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Subota je dan za vjenčanje i u Pirovcu. Nije se tamo jučer moglo vidjeti da se netko vjenčao, ali je održan Festival starih svadbenih običaja “Oj divojko, diži se iz dvora”.

Živopisno bogatstvo narodnih nošnji, pjesme i plesa, uz domaći KUD Bezdan, na  ovogodišnjem 9. Festivalu starih svadbenih običaja pokazali su KUD Koralj sa Zlarina, KUD Sveti Luka iz Ždrelca, KUD Branimir 888 iz Muća te KZD Husain iz Kutine, kao posebni gosti iz unutrašnjosti. Festival je održan na Rudini, ali nisu ostali zakinuti ni oni koji nisu bili pred pozornicom, s obzirom da je ovaj stari pirovački trg za ovu vrlo atraktivnu prigodu bio pretijesan. Kulturno-umjetnička društva su, naime, u povorci uz pjesmu prodefilirala kroz čitavo mjesto, da bi se prije odlaska na Rudinu plesnom predstavili i u sadašnjem centru mjesta.

Mladi iz KUDa Bezdan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ove točke ne izvodi jako puno kulturno-umjetničkih društava, a mi smo k tome jedini od hrvatskih festivala koji ih uprizorujemo svaku godinu da bi vidjeli i pokazali kako su svadbeni običaji izgledali nekad – rekla je otvarajući festival i zaželjevši dobrodošlu gostima Nikica Bačić iz Turističke zajednice općine Pirovac.

Kulturno umjetnička udruga Bezdan nastupila je prva i oduševila publiku originalnim dramskim prikazom nekadašnjeg pirovačkog vjenčanja,  uz pjesmu, ples i naravno, stare lokalne pošalice o nevjestama i svekrvama.

Kako je ovaj pirovački spektakl izgledao pogledajte u fotogaleriji:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here