Murterka Naja Bašić osvojila jahačko prvenstvo

0
4217
Naja Bašić na svom konju (Foto: Privatni album)

Jedanaestogodišnja učenica OŠ Murterski škoji Naja Bašić  osvojila je zlatnu medalju na Prvenstvu Hrvatske u daljinskom jahanju održanom 16. i 17. lipnja na ranču Ramarin u Garčinu pored Slavonskog Broda.

– Bila sam jako uzbuđena i iznenađena kad sam vidjela da sam pobjedila i da sam osvojila prvo mjesto, iako sam možda to znala i ranije iz razloga zbog kojih su druge natjecateljica ispale – veselo nam priča Naja Bašić kako se osjećala nakon šezdeset projahanih kilometara.

Naja Bašić

O samoj težini discipline svjedoči činjenica da je uz Naju jahao njen trener koji ju prati i usmjerava tokom cijele utrke. Naja, naime, ima tek jedanaest godina, a status kadeta se dobiva s četranest. Daljinsko jahanje (Endurance) je ispit izdržljivosti za konje i jahače, a cilj  je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da pri tome ne iscrpljujete konja preko norme.

– U takvoj utrci je jako važno da konj ne prošepa. U utrci konj ne smije imati visok puls, odnosno broj otkucaja srca mu ne smije biti više od 64 u minuti – objasnila je Naja samo neka od pravila ove zahtjevne utrke.

Naja je projahala na konju već s pet godina, a ozbiljno se jahanjem bavi zadnje četiri od kada trenira u Konjičkom klubu Liska-Riding u Istri pod vodstvom trenera Željka Radole i Vanje Ivanović. Na Državnom je prvenstvu jahala za Konjički klub Hipos.

Prepoznavši njen talent na samom početku trener Željko Radola je Naji priuštio najljepše moguće iznenađenje kada joj je za njen rad, trud i disciplinu – poklonio konja.

– Kada sam od trenera dobila konja na poklon od silne sreće sam skoro počela plakati – opisuje Naja sreću kad je dobila svog Dya.

Naja i njen Dya ovo ljeto putuju u Istru gdje će se pripremati za nove izazove. Jahat će i izvan granica Republike Hrvatske. Treninzi su teški, ali Naja ne žali truda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here