“Oj divojko, diži se iz dvora” – počinje Festival starih svadbenih običaja

0
2218

I ove godine se u Pirovcu održava se Festival starih svadbenih običaja “Oj divojko, diži se iz dvora”. Program je predviđen za petak 23.6. kada će se održati etno sajam i subotu 24.6. kad će nastupati kulturno-umjetnička društva.

Ovo je 9. godina po redu održavanja festivala koji počinje u petak u 20 sati otvaranjem Etno sajma u centru Pirovca. Sutradan u isto vrijeme povorka kreće od ureda TZ-a Pirovac. Na početku ulice Hrvatske mornarice u samom centru mjesta svako društvo promenadno će izvesti kratku točku, te potom nastaviti duž obale okolo povijesne jezgre do Vrata sela. Iza povijesnog ulaza u povijesnu jezgru se i nalazi Trg Rudina na kojem se odvija centralni dio programa s početkom u 21:00 sat. Osim domaćeg, pirovačkog KUD-a Bezdan nastupat će i KUD Koralj sa Zlarina, KUD Sveti Luka iz Ždrelca, KUD Branimir 888 iz Muća, te kao gosti iz unutrašnjosti KUD Husain iz Kutine.
Članovi stručnog žirija su Jordanko Miloš, Vesna Matešić i Alfred Trojan.

Kako napominju organizatori iz TZ Općine Pirovac, ovo jedini festival ovoga tipa u Hrvatskoj. Nemaju sva kulturno umjetnička društva prikaz tradicionalnog svadbenog običaja, no svake se godine pojavljuju nova društva koja nisu prije nastupila na festivalu. Time se gostima i domaćim posjetiteljima uvijek nudi nešto novo.  – Ove godine je i Pirovačka kulturno-umjetnička udruga Bezdan proširila svoju izvedbu tradicionalne svadbe i nadamo se da će to biti ugodno osvježenje i čime će nastaviti svoj niz uvođenja noviteta i sve kvalitetnijih nastupa – kažu iz pirovačkog TZ-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here