Dječji vrtić ‘Spužvica’ Tisno u borbi za najljepši školski vrt Republike Hrvatske

0
7469
Vlakić, cvijeće i djevojčica Korina (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Sve škole, odgojno obrazovni centri, vrtići, kao i jaslice na području Republike Hrvatske početkom su godine pozvani da se prijave na natječaj pod nazivom ‘Najljepši školski vrtovi’.

Na natječaj se prijavio i tišnjanski Dječji vrtić ‘Spužvica’ na inicijativu tete Matilde Ikić i Vesne Duvnjak poslavši tri fotografije vlastitog vrta i ispunivši prijavnicu za sudjelovanje. Upravo ovih dana, stručno povjerenstvo krenulo je u obilazak stotinjak vrtova dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te đačkih domova i centara za odgoj i obrazovanje, a proglašenje najljepših bit će u studenome na Hrvatskoj radioteleviziji.

Danas su tako tišnjanskom vrtiću ‘Spužvica’ u posjet stigle članice stručnog povjerenstva, Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskoga centra za poljoprivredu, hranu i selo pri Ministarstvu poljoprivrede, krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić te Lidija Komes, koja je pokrenula i dugi niz godina vodila HRT-ov ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi u okviru emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija Slušaj kako zemlja diše.

Kornelija Barešić, ravnateljica ‘Spužvice’ i Đurđica Čočić, voditeljica projekta (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Na ovogodišnji natječaj Hrvatske radiotelevizije ‘Najljepši školski vrtovi’ javilo se stotinjak vrtića, osnovnih i srednjih škola, đačkih domova te centara za odgoj i obrazovanje iz gotovo svih hrvatskih županija. Bez obzira na ishod natječaja naše će im povjerenstvo dati smjernice i stručne savjete za uređenje okoliša – kaže nam voditeljica spomenutog projekta Đurđica Čočić.

Ekološko-obrazovni projekt ‘Najljepši školski vrtovi’ ove je godine proširen na sve platforme Hrvatske radiotelevizije, na Hrvatski radio, Hrvatsku televiziju i mrežne stranice, a njegovo je zaštitno lice poznata HRT-ova novinarka i voditeljica Karmela Vukov Colić. U projekt je od samoga početka uključeno i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te brojni donatori.

Stručno povjerenstvo prijavljene će vrtove pratiti sve do rujna, a nagrade najuspješnijima – a to su Zlatna povelja, Zelena povelja i Plava povelja, odnosno priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste – bit će dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti koja će se održati u studenome na Hrvatskoj radioteleviziji.

Stručno povjerenstvo prilikom današnjeg posjeta tišnjanskom dječjem vrtiću (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Inače, roditelji, djeca i djelatnici vrtića u Tisnom sadili su cvijeće, okopavali vrtićki vrt, bojali gume koje su poslužile kao nove vanjske posude za cvijeće, radili vlakiće od starih kašeta i smišljali slične kreacije, a time su svakako doprinijeli obogaćenju vrta. Iz ugodne i opuštene atmosfere nastao je jedan predivan vrt pun cvijeća, kao i povrtnjak kojeg su u vlastitom projektu osmislile tete Dragica Šimić i Željka Erak. Nalaze se tu i malena jezerca, labud, šareni pitari, gljive, školjke i slično.

Kornalija Barešić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Nema ljepšeg nego kad se uberu prvi plodovi rada, a tek djeca kako su radosna. Njima je zanimljivije vidjeti kako povrće raste ispod njihovog prozora, nego da isto kupe na policama u velikim supermarketima – kaže nam ravnateljica tišnjanskog dječjeg vrtića Kornelija Barešić.

Kako izgleda vrt u Dječjem vrtiću ‘Spužvica’ pogledajte u fotogaleriji: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here