‘Potrubi za obalu’ danas u 10 sati

0
10177
Akciji Pokreta otoka pridružio se i Živi zid - Lovre Crvelin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Predstavnici 40 otoka okupljeni u inicijativu Pokret otoka diljem Hrvatske danas u 10 sati prosvjeduju protiv Zakona o koncesijama koji bi mogao otvoriti vrata zlouporabi i prisvajanju obale tj. pomorskog dobra.

Na Murteru nema organiziranog otpora, no Pokretu otoka se u akciji protiv mešetarenja obalom priključio ovdašnji Živi zid. Vijećnik Živog zida iz Općinskog vijeća Općine Tisno Lovre Crvelin pridružio se pozivu i osobno putuje na prosvjed na plažu Perolin na otoku Prviću.

– Pozivam sve ljude otoka Murtera da nam se pridruže u današnjoj akciji na Prviću, ako se već nismo sami organizirali. Pomorsko dobro je jedan od naših najvrjednijih resursa i zakoni koji reguliraju koncesije moraju biti doneseni kvalitetno. Ne smijemo imati propuste i otvarati vrata iskorištavanju i lopovluku. Pomorsko dobro je resurs svih građana, a pogotovo onih s otoka i priobalja.  Javnih rasprava kod davanja koncesija mora biti – poručuje Crvelin dodajući kako Živi zid neće podržati ovakav zakon u Saboru.

Pokret otoka poziva sve ovdašnje ljude na akciju.

U nedjelju 18.6 organiziramo pojedinačne akcije na Braču, Hvaru, Šolti, Korčuli, Prviću, Malom Lošinju, Cresu, Splitu… pod parolom “Potrubi za otoke i obalu, nek nas čuju i u Zagrebu!” Pozivamo sve otočane, građane, organizacije, brodare i one koji vole našu obalu i more da nam se priključe – poziva Pokret otoka (POVEZNICA)
Nezadovoljni zbog Zakona o koncesijama koji bi se trebao naći pred zastupnicima idući tjedan,  traže da se Zakon vrati na javnu raspravu i otvori široj javnosti. Drže da se mora provesti široka javna rasprava na ovu temu te da se koncesije na pomorskom dobru moraju rješavati kroz Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.
Podsjećaju na sumnjive dodjele koncesija i ubrzane procese donošenja zakona, nepostojanje jasno utvrđenih pravila o gospodrenju najvažnijim resursima, kao što su plaže, obala, luke i more, nepostojanje učinkovitog sustava nadzora nad upravljanjem što dovodi do kaotične situacije na terenu te zloupotrebe i devastacije pomorskog dobra. Ističu kako javnost mora biti uključena u donošenje zakona i kasnije odlučivanje u koncesioniranju. Strahuju da će se novim zakonom omogućiti koncesionarima da ograniče pristup i naplaćuju ulaz na plaže (PREUZMI).
Murter (Foto: TZ Općine Murter-Kornati)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here