‘Oj Betino moje misto rodno’ – počinje Tjedan folklora u Betini

0
2696
KUD Zora (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Otok Murter postaje bogatiji za još jednu vrijednu kulturnu manifestaciju – od 19. – 25. lipnja očekuje nas Tjedan folklora u Betini.

– Prošle godine smo proslavili 50. obljetnicu djelovanja u društvu i 20 godina smotre folklora te smo tim povodom odlučili po prvi puta organizirati tjedan folklor, a čime smo htjeli u jednu cjelinu zaokružiti pučke napjeve, stare zanate i rukotvorine, dječje stvaralaštvo i tradicijska jela – pojašnjava nastanak manifestacije Marinka Fržop, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva ‘Zora’.

Udruga KUD ZORA je osnovana 1957. godine na inicijativu mještana Betine a službeno je registrirana 1966. godine i od tada aktivno djeluje. Na poticaj prof. Baziolija okupila se grupa Betinki  koja je uz pomoć  pok. Božidara Žurića u njegovom dvorištu započela sa uvježbavanjem prvih plesnih koraka te su pod imenom Zora nastupale u Zagrebu na smorti folklora gdje su izvele splet kola.

Marinka Fržop (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Tjedan folklora otvaramo uz stihove pjesme ‘Oj betino moje misto rodno u tebi je živiti ugodno’. Ti stihovi najbolje prikazuju život ljudi našeg kraja i svjedoče kako u pjesmu najbolje znali pretočiti svoje emocije i životne zgode, a prenosili su ih usmenim putem. Stihove smo dobili od naših starih te smo ih čuvali i zapisali u Betinskoj pismarici i ostavljamo ih budućim generacijama na čuvanje jer je dosta toga što se prenosilo pučkom predajom je zaboravljeno i trajno izgubljeno i kao nematerijalno kulturno dobro teže ga je sačuvati –  kaže Marinka Fržop.

KUD Zora posebno zahvaljuje općini Tisno, TZ Betini i Betinskom muzeju drvene brodogradnje zbog nesebične podrške i pomoći pri ogranizaciji. Sedmodnevna folklorna zbivanja započinju u ponedjeljak u 20.30 sati s Večeri poezije ispred Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Raspored daljnjih događanja potražite na plakatu:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here