Detalji spašavanja – Njemica na Školjiću slomila ruku, suprug joj pomagao i slomio nogu

0
2748
Noćas na Školjiću (Foto: HGSS)

Državna uprava za zaštitu i spašavanje jutros je izvijestila o noćašnjoj akciji spašavanja na Murteru.

Prema dnevnom izvješću Županijskog centra 112, u 20:27 sati zaprimljena je dojava od njemačkog državljana  da su ozlijđeni on i njegova supruga te da im je potrebna medicinska pomoć.

– Krenuli su pješke iz Murtera na južnu stranu otoka do otočića Školjića pa zatim lijevo uz brdo. Na nepristupačnom terenu supruga je pala i slomila ruku, a on je  pomažući joj ozlijedio nogu. Osobe su starije životne dobi, imaju preko 70 godina  i ne  mogu same sebi  pomoći. Ne znaju gdje se nalaze, sjede u grmlju 60 metara od obale. U akciju traganja  upućeno je  15 pripadnika HGSS stanice Šibenik,  četiri člana DVD-a Murter i brod  P 323 Pomorske policije Šibenik. Bračni par  je  pronađen u 22:27 sati i brodom Pomorske policije su prevezeni u luku Murter. Ozlijeđeni imaju teške tjelesne ozljede i medicinski su zbrinuti u OB Šibenik – stoji u izvješću.

O akciji je izvijestilo i HGSS – Stanica Šibenik: Sinoć oko 20.30 sati na dežurni telefon stigla je dojava Županijskog centra 112 da su se na otoku Murteru tijekom obilaska nepristupačnog dijela otoka stariji bračni par (72 godine), strani državljani, izgubili tijekom povratka prema kampu u kojem borave, oboje pali i prilikom pada zadobili ozljede.

Nakon stupanja u kontakt sa unesrećenom ženskom osobom, prve informacije koje su dobivene govorile su o ozljedi lijevog skočnog zgloba i ogrebotina kod supruga te mogućoj ozljedi njene desne ruke te da se nalaze na mjestu s kojeg vide otvoreno more i nemaju svjetlo.

Prva ekipa od četvoro spašavatelja je krenula locirati unesrećene na teško prohodnom kršnom terenu tehnikom dozivanja te su oko 22 sata uspjeli stupiti u glasovni kontakt i pronaći mjesto na kojem su se nalazili. Pregledom unesrećenih, utvrđeno je više ogrebotina kod muške osobe i sumnja u prijelom kosti lijevog donjeg ekstremiteta, a kod supruge sumnja u lom gornjeg desnog ekstremitet. Slijedilo je zbrinjavanje ozljeda te utopljavanje i rehidracija. Ujedno, informacije su govorile da već dugi niz godina planinare, imali su adekvatnu odjeću i obuću i planinarske štapove.

U istom vrijeme pristigla je i druga ekipa koja je trasirala najpovoljniji put za transport unesrećenih. Zbog konfiguracije terena donesena je odluka da se unesrećene osobe transportiraju do ruba obale odakle će se gumenjakom prevesti do broda Pomorske policije. Unesrećena muška osoba transportirana je u speleološkoj nosiljci dok je supruga samostalno uz pratnju dvojice spašavatelja došla do dogovorenog mjesta ukrcaja oko 23.30 sati te su prevezeni do Murtera i predani na daljnju skrb timu hitne medicinske pomoći koji su u ovoj akciji cijelo vrijeme bili u kontaktu sa unesrećenima.

Akcija je završila oko 1.30 sati povratkom svih spašavatelja u bazu, svojim obiteljima i novom radnom danu koji je pred njima.
U koordiniranoj akciji spašavanja sudjelovalo je 15 spašavatelja HGSS Stanice Šibenik, 4 člana DVD Murter, 2 djelatnika MUP-a te posada Pomorske policije Šibenik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here