Golubinka – molitva za žrtve i krvnike

0
6373
Molitva nad Golubinkom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nekoliko desetaka Vodičana, Tišnjana, Pirovčana i mještana drugih susjednih mjesta sudjelovalo je danas u komemoraciji nad jamom Golubinkom na brdu Sopanj u Dubravi, u kojoj leže kosti žrtava ubijenih bez suda tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega.

Odavanje počasti, ili ‘Molitvu za nevine žrtve jugoslavenskog komunizma’, organizirali su Udruga ‘Hrvatski domobran’, Povjerenstvo Općine Tisno za obilježavanje Golubinke te udruge branitelja iz Vodica.

– Domoljubi se ne trebaju boriti s oponentima i konkurencijom za neku svoju stranku i ideologiju, nego za humane ciljeve, dobrobit čovječanstva, ljudske slobode i istinu – riječi su Nike Španje, predsjednika Udruge Hrvatski domobran Grada Vodica, koji je podsjetio i kako je istina o komunističkom jugoslavenskom režimu zapisana i stotinama jama i stratišta poput Golubinke.

Put do jame (Foto: Rudinapress/H., Pavić)

Španja je pozvao okupljene da se prisjete svih žrtava rata i poraća s poštovanjem i pijetetom, ‘svjesni da je žrtva uvijek žrtva i da naše žrtve ne poništavaju tuđe, te da su one izjednačene baš po tome što jesu žrtve’.

– Vjerujemo da Božja istina nadilazi laži povijesti čovječanstva i da će ona zauvijek satrti svaku laž i dovesti do pobjede istine koja se ne nameće snagom oružja i ideologijom nego snagom Duha – rekao je Španja.

Počast nevinim žrtvama svake se godine odaje nad jamom Golubinkom na brdu Sopanj kod  Tišnjanske Dubrave, u kojoj se nalaze kosti desetaka dosad neidentificiranih žrtava. Prema Hrvatskom domobranu, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata  iz Vodica i okolnih mjesta  partizani, komunisti,  OZN-a, UDB-a i milicija odveli su u nepoznato oko 400 ljudi. Tvrde da su pobijeni na ovom i drugim otkrivenim i neotkrivenim stratištima. Još 2008. godine su se spustili u Golubinku, koja je jedno od 43 takva stratišta na šibenskom području, gdje su samo u površinskom sloju jame izbrojali ostatke 22 žrtve. Fotodokumentaciju i očevidnik su predali DORH-u i još čekaju istragu, na što je upozoreno i na današnjem skupu.

Svetu misu nad jamom služio je zatonski župnik don Marko Gregić koji je, među ostalim, rekao i kako nije dovoljno oprostiti počiniteljima ovog i drugih ovakvih zločina, već da za njih treba i moliti.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here