Na radionici filcanja polaznici otkrili kako napraviti čaroliju od vune

0
3607
Filcana vuna (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno danas je u prijepodnevnim satima ugostila edukatoricu i kreativnu voditeljicu Udruge Ruta iz Cresa, Vesnu Jakić. Jakić je održala jednosatnu radionicu filcanja vune na kojoj je sudjelovalo svega pet osoba, uključujući i autora ovog teksta.

Polaznici vrlo kreativne i zanimljive radionice najprije su bili upoznati s pričom o vuni, što je to filcanje vune i što se sve može napraviti tehnikom filcanja vune. Riječ je naime, o staroj tehnici prerade ovčje vune koja danas postaje veliki svjetski trend. Žene koje prate modu, žele imati barem jedan komad odjeće od filcane vune bilo to torbu, maramu, kapu ili pak nešto drugo.

Voditeljica radionice filcanja vune Vesna Jakić pokazuje sudionicama kako filcati (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu, govori nam Vesna Jakić, voditeljica Udruge Ruta iz Cresa, dodajući kako finoća filcanog materijala ovisi o vrsti ovaca, odnosno kvaliteti ekološke vune.

Tehnika filcanja vune (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Iako u Hrvatskoj filcanje nije izrazita tradicija već postupak u dodatku pletenja, tehnika je danas poznata svuda u svijetu gdje se uzgajaju ovce jer na jednostavan način, izvediv i u kući, omogućava iskorištavanje vune. Sve sto je potrebno za rad, to je voda, sapun i ruke majstora. Za filcanje, osim poznavanja tehnike potrebno je puno strpljenja, truda i ljubavi prema onome što se radi.

Najmlađi sudionici današnje radionice pokazali su svoju kreativnu stranu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Kvaliteta sirovine mora biti visoka. Gruba vuna se ne spaja dobro, objašnjava nam Jakić, te nije ugodna na dodir. Najbolja je tanka, dugodlaka, fino počešljana vuna.

Izrada cvjetića (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Udruga Ruta Cres inače, od početka 2015. provodi projekt “Majstor Macmalić” kojeg financira Europski socijalni fond kroz natječaj “Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnoga društva za lokalni razvoj”, uz posredstvo Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Nakon što su polaznici radionice napravili cvjetiće tehnikom filcanja, imali su prilike čuti legendu o Macmaliću, te i vidjeti edukativnu i didaktičku slikovnicu posebnu po tome što sadrži paketić “izradi sam”. U spomenutom paketiću nalazi se vuneni materijal za izradu lutkice Macmalića, filcanog cvijeta i kuglice, te po prvi puta na jednom mjestu sažima kazivanja domaćih ljudi s legendama o Macmaliću. Slikovnica se sastoji od tri cjeline: rezimea dosadašnjeg rada na projektu s pričama i legendama o Macmaliću izvornih kazivača, radnog dijela s fotografijama i uputama za filcanje i šivanje, te ilustrirane priče o Macmaliću.

Promocija slikovnice “Majstor Macmalić” (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Slikovnica je objavljena na hrvatsko – engleskom, hrvatsko – talijanskom i hrvatsko – njemačkom jeziku, autorica iste je Mirjana Mauhar, a nježne, razigrane i duhovite ilustracije djelo su slikarice Ivane Tomić iz Zaprešića. Grafički dizajn pak potpisuje dizajnerski studio Babushke u suradnji s platformom Organizam iz Zagreba dok su autori fotografija u slikovnici Sana Vitas, Petar Kürschner, Oscar Piljek i Ivan Jurić.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here