INTERVJU Ljubica Šinkić Selman: ‘Otvoreno, transparentno i zakonito’

0
4481
Ljubica Šinkić Selman (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ljubica Šinkić Selma (HDZ), predsjednica Općinskog vijeća u prošlom sazivu, na izborima 21. svibnja nadidirala se za načelnicu. S Emilom Matušom, kao kandidatom za zamjenika, pokušat će zamijeniti HNS-SDP-ove Ivana Gulama i Antu Čubrića.

Što zamjerate vladavini HNS-a u Pirovcu?

Općinom Pirovac, u mandatu 2013.-2017. vladala je, zapravo, tiha koalicija HNS-SDP. Kao i brojni sumještani zamjeram im različita klijantelistička pogodovanje, zapošljavanje prema stranačkoj podobnosti i općenito nejednak odnos prema mještanima Općine.

Posve konkretno: javni natječaji su bili tek formalni jer se unaprijed znalo tko će biti izabran.Provodila se, uglavnom, bagatelna nabava. Izmjenama sistematizacije radnih mjesta stvarali su se uvjeti nepotizmu kod izbora odgovornih osoba u trgovačkom društvu kojemu je Općina Pirovac osnivač i jedini vlasnik.

Nadalje, izgradnja trgova i spomenika imala je prednost pred dječjim vrtićem, plažama, prostorom za vađenje brodova. Jasno je da se radi o složenim i dugogodišnjim projektima ali je potpuno neprihvatljivo da se nakon cijelog mandata osiguralo tek 150 m2 zemlje od potrebnih 1200 m2 za dječji vrtić s jaslicama. Dosadašnje turističke sezone dočekivali smo s potpuno neuređenim plažama, a turističko smo mjesto.

Pohvalila bi realizaciju svih projekata i uspješnost u dobivanju sredstava od Šibensko-kninske županije, Županijske lučke uprave i raznih Fondova i Ministarstava. Razočaravajuće je što nisu iskoristištene mogućnosti izvlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova, a naročito što Strategija razvoja Općine Pirovac za razdoblje od 2014. do 2020. nije donesena.

Emil Matuša i Ljubisa Šinkić Selman (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Koje su Vaše prednosti u odnosu na protukandidata Ivana Gulama?

Tko je bolji kandidat neka odluče birači. Poštujem svoga protukandidata, a hvaliti se ne volim. Možda je baš u tome naša razlika. Također, ne volim sebi pripisivati tuđe zasluge. Ne pravim niti ću ikada praviti razliku među ljudima po stranačkoj pripadnosti. Svi su mi mještani naše Općine jednaki i svi moraju imati jednaka prava na posao, alfalt, rasvjetu… Nije to ekskluzivno pravo stranačkih kolega, simpatizera, prijatelja i rodbine. Diplomirani sam pravnik pa znam da se raditi mora zakonito i planirano.  Otvorenost i transparentnost rada moraju biti bez iznimke.

Niste rušili načelnika Gulama i njegove odluke u Općinskom vijeću iako ste kao predsjednica bili u prilici?

U predstavničkom tijelu Općine Pirovac koje čini 11 vijećnika načelnik Gulam  nije imao većinu. Usprkos toga, većinu odluka Općinsko vijeće je donosilo jednoglasno. Vodeći računa o općinskim interesima podržali smo sve dobre načelnikove odluke i tako omogućili realizaciju vrijednih projekata. U svome radu bili smo konstruktivna kritika i korektiv načelnikovim lošim odlukama i postupcima. U tome smo se trudili odabrati pravu mjeru i način kako bi izbjegli krize vlasti i prijevremene izbore. Kao predsjednica Općinskog vijeća trudila sam se biti prvi načelnikov suradnik i jamac stabilnosti vlasti. S druge strane, često, nije bilo jednake volje.

Ljubica Šinkić Selman (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Što biste napravili drugačije da ste bili na njegovom mjestu? 

Svakodnevnim neposrednim kontaktom i javnim tribinama bi omogućila svakom mještaninu da izrazi svoje želje i stavove. Donošenjem Strategije razvoja Općine Pirovac stvorila uvjete za povlačenje bespovratnih sredestava iz fondova EU i tako osigurala realizaciju važnih projekata. Moj bi zamjenik zaista bio volonter, ako sam tako obećala.

Što možete obećati biračima?

Da ću realizirati svoj Program i opravdati njihovo povjerenje. Znate, iluzija u ovo predizborno vrijeme mnoge kandidate na izborima učini genijalcima. Njihovi su programi razvojni i poticajni, nešto dosad neviđeno. Na žalost, pokaže se da nikad i neće biti viđeno. Brine se o mladima i starima, poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, ribarima, investitorima, turistima, ma baš o svima. Na žalost, već viđeno je da se najviše brinulo o sebi i svojima. Obećavaju realizirati brojne investicije čija se protuvrijednost može, radi lakšeg razumijevanja, iskazati sa 10 škola, 35 sportskih dvorana i 3 igrališta. Zna se da nam je, realno, proračun od oko 10 milijuna kuna, da smo izvlačili sredstva iz svih mogućih fondova, a gotovo ništa iz fondova EU.  Po meni je to, nepoštivanje birača, njihove inteligencije.

Ljubica Šinkić Selman (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Svako obećanje je obvezujuće i zato nikad ne bi obećavala neostvarivo. Prioritetno ćemo izgraditi dječji vrtić s jaslicama, osigurati prostor za vađenje i spuštanje plovila, Izgradnjom sportske luke u koju će se izmjestiti plovila stvoriti ćemo uvjete za uređenje plaža uzduž cijelog Pirovca. Aktivnim sudjelovanjem u postupku ishođenja građevinske dozvole kao potpora nositelju projekta Vodovodu i odvodnji ubrzati ćemo realizaciju projekta Sustav odvodnje Pirovac, Tisno, Jezera. Izgradnjom prve etape komunalne infrastrukture staviti ćemo u funkciju poduzetničku zonu Torine. Moj zamjenik biti će volonter od početka do kraja mandata. Sredstva koja ćemo uštedjeti od njegove plaće koristiti ćemo za smanjenje sadašnje cijene dječjeg vrtića i to do izgradnje novog vrtića. Uz dosadašnje socijalne mjere i programe u cijelosti ćemo financirati školske udžbenike i izvanškolske aktivnosti školaraca sa 200 kn po učeniku. Osigurat ćemo, također besplatan prijevoz svim srednjoškolcima. Dati ćemo punu potporu udruživanju poljoprivrednika radi povećanja njihove konkurentnosti na tržištu. Sufinancirati nabavku strojeva i sadnica, a poduzetnike osloboditi svih poreznih nameta koji pripadaju općinskim prihodima.

Ako pobijedite na izborima kako ćete voditi Općinu?

Kad pobijedim na izborima otvoreno, transparentno i zakonito, pažnjom dobrog gospodara upravljati ću Općinom Pirovac, na dobrobit svih građana. Općina više nikada neće biti načelnik, njegov zamjenik i direktori već su Općina Pirovac svi stanovnicii Kašića, Putičanja i Pirovca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here