Nezavisna lista nezadovoljnika u Općini Tisno: Đenko Šandrić – predsjednik Općinskog Vijeća!

0
4469
Đenko Šandrić i Ante Magazin (Foto: M. Turčinov-Ježina)

Jedna posve nova lista, nezavisna od bilo koje poznate političke orijentacije, natjecat će se na predstojećim lokalnim izborima za Općinsko vijeće u općini Tisno. Iako je nositelj liste Ante Magazin, a aktualni predsjednik MO Betina Đenko Šandrić tek četvrti, na njoj je predstavljen kao potencijalni predsjednik Općinskog vijeća Općine Tisno.

Ostali kandidati su Ecio Bilan, Olgica Vlajčić, Katarina Strunje, Danijel Klarin, Karmen Petrušić, Dinko Girin, Jadranka Klarin, Tomislav Jadrešić, Damir Crvelin, Ivana Čorkalo i Snežana Jakas. Magazin i Šandrić tvrde da je ove ljude iz Betine, Tisnoga i Jezera za političko aktiviranje motivirala situacija u općini koja je „na prvi pogled u blagom usponu, ali ako samo malo zagrebete ispod površine, vide se sve pukotine i loše napravljene stvari i stanja“.

– Načelnik Klarin radi, ali odvijaju se radovi bez znanja mjesnih odbora, bez pitanja i konzultacija, bez javne rasprave, na Vijeću se iznose neistine, a Zakon nalaže da mjesni odbori donose odluke, a načelnik se brine da se one provode po propisima – ljuti se Šandrić te navodi da je  Općina proteklih godina utrostručila broj zaposlenih, ali na neprihodovnim radnim mjestima što rezultira velikim financijskim pritiskom na općinski proračun. Zato se, domeće Magazin, uzima od građana pa imamo najveću stopu obračuna po metru za legalizaciju i jedno od najvećih davanja za komunalije i odvoz smeća na području županije. Dosta se toga, kaže on, napravilo za „lipe oči“, ali malo i nimalo na projektima koji bi mogli stvoriti uvjete za nova radna mjesta.

– Ja nemam ništa protiv kulture, dapače, ali od nastanka države Hrvatske nije se u našoj općini otvorilo ni jedno profitabilno radno mjesto, a netko mora zaraditi pare. Živimo od turizma a ja bih rekao da je turizam samo šlag na torti, ali nema torte, nema novih radnih mjesta. Naš je Mjesni odbor izradio prioritete. To su dva lukobrana koji bi zaštitili lučicu od bure i juga jer je otvorena prema oba ta vjetra. Jedan bi išao od parkirališta 250 metara prema sjeveroistoku, a drugi u dužini 80-ak metara od kraja sjeverne strane parapeta prema jugoistoku. Otvorilo bi se stotinjak vezova, a mi danas nemamo gdje vezati svoje brodove. Zamislite, Betina – kolijevka drvene brodogradnje a nema gdje vezati brodove! Do Kapelice treba urediti nasip koji bi bio obala za vezivanje brodova i od Kapelice do Kokoča marinu na bovama za 80 do sto tranzitnih vezova. Otvorilo bi se posla za cijelo selo i kanalizacija ne bi išla uskom ulicom Varoš nego kroz nasip – navodi Šandrić prioritete o kojima se raspravljalo na MO, a načelnik se, kaže, na njih nije ni osvrnuo.

Ante Magazin i Đenko Šandrić (Foto: M. Turčinov-Ježina)

Čudi ih, kažu obojica, da se u ovo predizborno vrijeme općinska vlast nije više pozabavila nelegalnim odlagalištem smeća koje se proteže od Brodogradilišta prema Jartiću i koje je tu, kažu, oduvijek. Protiv su davanja javnog pomorskog dobra u koncesiju. Uređuje se obala na Plitkoj vali a na njoj nema ni jedne bitve, nema skalina ni ulaza za invalide. Kad se već radi, trebalo bi raditi kako treba a ne naknadno dodavati! U Betini i na Modravama nije uređen ni jedan put ili staza za bicikliste! Riva na Prosiki nije taknuta 200 godina, otkad postoji, a ima još luka i lučica na Modravama koje vape da ih ljudska ruka takne i uredi… U svim mjestima na moru u općini treba urediti vezove. Popis potreba je poduži, vele naši sugovornici.

– Naš načelnik se gotovo u svakom javnom nastupu hvali prodajom zemlje na Jazinama stranom investitoru i pita se u čemu je tu problem. Pa problem je očit: strani se investitor osigurao ugovorom u kojem se navodi da “ako investitor ne dobije traženu koncesiju za korištenje plaže, izlazi iz projekta a Općina Tisno je dužna sav uplaćeni iznos od investitora vratiti uplatitelju”. Kako je riječ o 30 milijuna kuna, možete misliti u kakvoj će se financijskoj poziciji naći Općina Tisno. To je loša varijanta, druga još gora je da ruski investitor dobije koncesiju na gotovo jedinu tišnjansku plažu – uvjeren je Ante Magazin koji, budući da mu je to struka, domeće da bi i Općina Tisno poput Murtera trebala ili aplicirati preko EU fondova ili naći donatora novca za sređivanje katastra i zemljišne knjige na području Modrava na kojem se proteže Park prirode Vransko jezero.

– Znate što, inicijativa za sve projekte od Muzeja betinske drvene brodogradnje nadalje potekla je od Udruge Betinska gajeta 1740., a načelnik je to znao iskoristiti. Ako pitate sve mjesne odbore u općini, svi će vam reći isto – načelnik provodi svoju volju i radi netransparentno. Ja ga ne želim smijeniti, samo želim red i rad – rezolutan je Đenko, a da je tome tako svjedoči i podatak da njihova lista nema svog kandidata za načelnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here