INTERVJU Mateja Bašić: ‘SDP će učiniti Murter boljim i ugodnijim za život’

0
6133
Mateja Bašić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Murteru se na izborima za mjesto načelnika natječe samo jedan kandidat, a u utrci za Općinsko vijeće su tek tri liste. Dvije, HDS i HDZ, već su u koaliciji, sa zajedničkim kandidatom za načelnika, tako da će u naredne četiri godine, bez obzira kako Murterini u nedjelju glasovali, SDP-a jedini zastupati one koji nisu zadovoljni stanjem u Općini i bit će jedini korektiv vlasti.

Jesu li Murterini rezignirani, jesu li odustali od svog mjesta? Boje li se ili su zadovoljni smjerom kojim je Murter krenuo nakon posljednjih, izvanrednih izbora?
– S obzirom na broj mještana koji mi prilaze i govore o problemima u Murteru ne bih rekla da su Murterini odustali od svoga mista. Ono što je točno, je da su zamoreni politikom, a i nedavno smo imali izvanredne izbore. Ne mislim da se radi o nekom strahu ili prešutnoj podršci aktualnoj vlasti, već o privremenoj apatiji.

Mateja Bašić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 Tijekom upravo okončanog mandata kao vijećnica SDP-a ste podržavali HSS-ovog načelnika Tonija Turčinova, koji je u međuvremenu prešao u desni HDS i sporazumio se s HDZ-om, a sad ćete mu biti oporba. Što je Toni Turčinov u posljednju godinu dobro donio Murteru, a što mu zamjerate?
– U ovih godinu dana od izvanrednih izbora, murterski SDP je bio ključan faktor za  pozitivne promjene te je podržavao i poticao sve dobre i korisne projekte koji se realiziraju u našoj općini. To će tako biti i nakon izbora. Naravno, sve ono što vidimo da ne koristi općini ili se radi za nečiji privatni račun nećemo podržati.

Murter je uvijek bio napredna sredina koja je bila otvorena svima koji su u njoj željeli živjeti i raditi.  SDP-u će to biti prioritet….

S obzirom da nemate kandidata za načelnika, a HDS i HDZ zajedno predlažu jedinog, unaprijed je određeno da SDP bude oporba u vijeću. I to jedina. Je li to prevelika odgovornost za stranku koja je u prošlom mandatu imala samo jednog vijećnika?
– Od 2013. godine od kada sam vijećnica SDP-a, uspjela sam se zajedno sa svojim članovima oduprijeti ucjenama i pritiscima te uvijek odlučivati za razvoj i dobrobit Murtera i njegovih mještana te mogu reći da se SDP nikad nije bojao odgovornosti pa neće ni sada.

Pozivam građane da glasaju za našu listu mladih i odgovornih ljudi jer ćemo samo mi moći pozvati vlast na odgovornost kada krenu raditi greške. Vlast koja nema opoziciju počne misliti da ne može pogriješiti i zato je bitno da Murterini izađu na izbore i podrže SDP.

Mateja Bašić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Po vama, koji bi bio najbolji smjer razvoja Murtera?
– Razvoj Murtera uvelike ovisi o povlačenju sredstava iz fondova EU, a mi sa svojim znanjem i iskustvom spremni smo pomoći lokalnoj samoupravi u povlačenju sredstava. Murter treba živjeti i zimi, privući poduzetništvo koji bi Murterinima osiguralo posao tijekom cijele godine.  Najvažnija gospodarska djelatnost i pokretač razvoja Općine Murter-Kornati  – je i treba biti  turizam.

Daljnji razvoj mora se temeljiti na održivom razvoju turizma koji treba udovoljavti potrebama turista i domicilnog stanovništva istodobno čuvajući resurse, prije svega prirodu i kulturnu baštinu, za budući razvitak.

Poduzetništvo mora nositi razvoj, a Općina štititi ljude, prostor i okoliš.

Otok Murter treba promovirati  kao jedinstvenu turističku destinaciju s brendiranim prirodnim i kulturnim resursima, trebamo izabrati nešto po čemo ćemo  biti  prepoznatljivi i različiti od drugih u očima naših gostiju.

Mateja Bašić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Što možete obećati biračima?
Biračima možemo obećati da ćemo napraviti sve kako bi ostvarili naš izborni program. Prvo nastavak izgradnje dječjeg vrtića, izgradnja doma za starije i nemoćne, pozicioniranje Murtera na turističkom tržištu, nastavak uređenja mjesta i  plaža, unaprjeđenje kvalitete privezišta na rivi,  rješenje prometne problematike, uređenje manjih prostora za kulturne priredbe i manifestacije te  niz drugih projekata.
Pozivam birače da svoj glas daju listi SDP-a jer mi ćemo predlagati  i podržavati dobre projekte te sve ono što će Murter učiniti boljim i ugodnijim za život.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here