Idejno rješenje: Na Gradini arheološko-rekreacijski park i arboretum

0
3491
Vinko Peračić i Luka Ježina (Foto: K. Ježina)

U Narodnoj čitaonici i knjižnici u Murteru večeras je dipl. ing. arhitekt Vinko Peračić predstavio idejno riješenje arheološko-rekreacijskog parka Colentum.

Park bi sadržavao konzerviranu arheološku i kulturnu znamenitost, edukativnu šetnicu na drevnim liburnskim bedemima, vidikovce i pristupne puteve, pomorsku stazu, tematsku arheološku plažu, arheološko-istraživački i interpretacijski centar, visokotehnološke multimedijalne sadržaje te informativno-edukativne table.

Pronalaskom vrijedne kulturne baštine Gradina je postala pravo otkriće kojem je Općina Murter-Kornati u suradnji s arhitektom Vinkom Peračićem odlučila udahnuti novu namjenu.

– Na početku nisam vjerovao u ovaj projekt iz razloga što je ljubav ovih dečkiju iz Murtera bila tolika da je bila nerealna. Činilo se da samo ljubav i velika želja može iznjedriti ovakvu priču, pogotovo kad se upoznao sa lokalitetom koji je bio jako malo istražen. Ali posao je posao i krenuli smo u stvaranje neke priče koja bi mogla zainteresirati investitore – kazao je Vinko Peračić.

Projekt arheološko-rekreacijskog parka Colentum se našao u zajedničkoj plavoj priči s još četiri grada sa sličnim nalazištima. S Murterom tu su Venecija, Osor i Medulin. Najteža prepreka ka realizaciji projekta su imovinsko-pravni odnosi. Zato je odlučeno da na Gradini bude arboretum.

– Poslužili smo se rečenicom ‘Petre ti si stijena, na tebi ću crkvu napraviti’, poštujući je kao  i privatno vlasništvo krenuli smo u taj projekt te ga oblikovali tako da od ulaza na te posjede koji su privatni, a sutra su to tematske cjeline jednog arboretuma, na način da im sutra ne treba održavanje. S druge strane privatni zemljoposjednici bi kao dioničari imali veliki benefit od svega toga što do sada nije bilo moguće – rekao Vinko Peračić.

U arboretumu bi se njegovale rijetke vrste s područja rimskog carstva te bi na njima radili vrhunski stručnjaci kako bi prostor postao živi arboretum i eksponat jedne civilizacije i mediteranske kulture.

Luka Ježina je na prezentaciji također istaknuo važnost uređenja arheološkog parka Colentum i njegovog značaja kazavši koliko on može pridonijeti produženju turističke sezone u Murteru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here