Fešta u Betini: otvoren obnovljeni Društveni dom – danas Kulturni i prezentacijski centar

0
5730
Velika dvorana Kulturnog i prezentacijskog centra u u Betini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Večeras je u Betini svečano otvoren obnovljeni Kulturni i prezentacijski centar u čije uređenje je uloženo 7,2 milijuna kuna.  Otvorio ga je  državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koji obnaša dužnost ministra Mario Šiljeg.

– Zajednički informacijski centar dva parka, Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Vransko jezero, primjer je uspješne suradnje državne i lokalne uprave. Zgradu je osigurala lokalna uprava, u energetskoj obnovi zgrade sudjelovao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a unutarnje građevinsko uređenje i postav proveden je sredstvima koja je osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preko Projekta integracije u EU Natura 2000. Ova zgrada uistinu je primjer kako se može napraviti dobra stvar kada se udruže državna uprava i lokalna samouprava – rekao je ovom prigodom Šiljeg.

Načelnik Ivan Klarin, župan Goran Pauk, ravnatelj Danijel Katičin, državni tajnik Šiljeg, ravnatelj Josip zanze i predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ova faza uređenja centra za posjetitelje uključuje recepciju i postav Parka prirode Vransko jezero. Projekt „Rediviva Kurnata“ prijavljen je za bespovratna EU sredstva iz programa „Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a njime se između ostaloga planira i dovršetak izložbenog postava i na gornjem katu pod nazivom „Škrinja tajni“.

– Sretan sam što možemo danas otvoriti obnovljeni betinski društveni dom, danas Kulturno-prezentacijski centar u Betini. Ovo mjesto oduvijek je bilo oklupljalište, središnje mjesto kulturnog života Betine kroz desetljeća, od drugog svjetskog rata do današnjih dana. Međutim zub vremena je učinio svoje i skoro je ovu zgradu doveo do potpunog  propadanja. Zahvaljujući dobrim programima i fondovima, zahvaljujući ljudima koji su nas u svemu tome pratili, domu u Betini vraćamo stari sjaj, usudio bih se reći i još veći. Tu će biti mjesta za sve kulturne i turističke manifestacije, gdje će se na jednom mjestu prezentirati ljepota naša dva prirodna bisera i odvijati društveni život Betine – rekao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, zahvaljujući svima koji su sudjelovali u projektu, a posebno Igoru Krajtmajeru, voditelju Svjestke banke u Hrvatskoj i NIP programa.

Načelnik Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Predajemo ovu zgradu Betinujanima, kojima je oduvijek pripadao. Vjerujem da će Betina s ovim centrom, i s Muzejom koji se nalazi tik do njega, postati još atraktivija turistička i kulturna destinacija – rekao je Klarin.
Za uređenje Kulturnog i prezentacijskog centra do sada je utrošeno 7,2 milijuna kuna iz fondova, dok su iz općinskog proračuna izdvojena samo sredstva potrebna za izradu projektne dokumentacije.

U svečanosti otvaranja sudjelovali su i ravnatelji NP Kornati i PP Vransko Jezero Josip Zanze i Danijel Katičin, predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji su isticali kako je ovaj Kulturni i prezentacijski centar plod dobre suradnje suradnje lokalne samouprave i državnih institucija su izrazili nadu da će se ona i nastaviti.

Kulturni i prezentacijski centar došle su vidjeti stotine Betinjana i gostiju.

Evo još nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here