Maslinarstvo otoka Murtera u dokumentarnom filmu koji će se prikazivati u Kući maslina u Jezerima

0
2733
Snimanje dokumentarnog filma (Foto: Sanja Tabori)

Četiri mjesta na otoku Murteru, Tisno, Jezera, Betina i Murter povezani u jednu ljubav – maslinu, bit će vidljiva i prepoznata kroz maslinarstvo u dokumentarnom filmu čije je snimanje započeto ovih dana.

Naime, u spomenutom dokumentarnom filmu bit će prikazana kompletna priča o maslinarstvu otoka Murtera nekad i danas, osobne priče četiri maslinarske obitelji, strast prema maslinama, maslinarstvo kao dio života, različitosti sva četiri mjesta, maslinarski posjedi, običaji i govor.

Snimanje dokumentarnog filma (Foto: Sanja Tabori)

Iako su mjesta otoka skoro nevidljivo prostorno razdvojena, mentalitet svakog od četiri mjesta je zaseban.

Betinjani su poznati po umijeću gradnje drvenih brodova nekad i danas, povezani su s Modravama, maslinikom smještenim na drugoj obali kanala, kroz povijest školjkari i težaci.

Jezerani su pak vješti pomorci i ribari, a posebno ističu svoju tradiciju i baštinu, sa specifičnim smislom za humor. Njihovi maslinici raspršeni su dijelom na otoku Murteru, dijelom u kopnenim naseljima Općine Tisno, a dijelom na obližnjim otočićima.

Snimanje dokumentarnog filma (Foto: Sanja Tabori)

Ponosni posjednici Kornata i vrhunski ugostitelji su pak Murterini, uvijek spremni za druženje koji će kroz dokumentarni film na teško razumljivom murterskom jeziku ispričati priču o otoku otoka, najboljem mjestu za život. Osim na Kornatima, dijele posjede i maslinike s Betinjanima na Modravama.

Maslina (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Tisno, administrativno otočko središte nekad i danas, povezuje otok i kopno mostom koji život znači. Blizina kopna uvjetovala je da je ovo najmanje otočko mjesto otoka Murtera, pa se tako ovdje ne kriju vješti moreplovci, brodograditelji ili ribari. Tišnjani su stari poljoprivrednici, obrađivači zemlje u Dubravi, Dazlini i Ivinju, te kopnenim naseljima Općine Tisno. Nekad većinom poljoprivrednici, danas na prvi pogled zapuštenih maslinika tek rijetki entuzijasti maslinari.

– U filmu se želi prikazati maslinarstvo otoka Murtera kroz povijest, ali i stanje danas. Prikaz povijesti kroz „spontana“ kazivanja maslinara, pregledavanje starih fotografija, obiteljskih arhiva i zapisa – kaže nam Sanja Tabori voditeljica projekta snimanja dokumentarnog filma o maslini i maslinarstvu.

Sanja Tabori (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Većina radnje dokumentarnog filma spomenimo, odvija se u masliniku u različita godišnja doba, odnosno prati se maslinarski kalendar, te će se kadrovi za film, doznajemo, snimati u trenucima kada je vrijeme za čišćenje maslina, gnojidbu, kao i branje maslina.

Dokumentarni film o maslini i maslinarstvu bit će prikazivan u budućoj Kući maslina i maslinovog ulja u Jezerima u cjelini, u dijelu muzeja u „masliniku“ gdje će biti prikazani poslovi vezani uz obradu maslina, maslinarski kalendar, predmeti korišteni u obradi, transportu i skladištenju maslina.

Dokumentarni film trajat će otprilike petnaestak minuta kako bi zadržao pozornost gledatelja, odnosno posjetitelja Kuće u Jezerima.

Sanja Tabori (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here