FOTOGALERIJA KUD ‘Zora’ i KUD ‘Bezdan’ na smotri folklora u Šibeniku

0
3607
Pirovčanke i Pirovčani na Smotri folklora Šibensko-kninske županije (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pod naslovom „Šibeniče, ti si stina“ u Šibeniku je večeras održana 11.  smotra izvornog folklora Šibensko-kninske županije na kojoj se okupilo 16 folklornih skupina iz cijele županije.

Među čuvarima tradicije, pjesme i plesa bili su i KUD ‘Bezdan’ iz Pirovca i KUD ‘Zora’ iz Betine, dok KUD-a ‘Koledišće’ iz Jezera ove godine nije bilo jer su Jezerani otputovali u Metković gdje se večeras održava 33. Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’.

KUD Zora (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, Bezdan i Zora sasvim su dostojno predstavili zapadni dio županije.

– Pokazali smo pisme i plesove pirovačkog kraja.  To su ples ‘Traulin’ te pjesme ‘Jedan danak u nedilju mladu’, ‘Ja na vrilu dok san robu prala’ i ‘Makirina’. To je zapravo jedan glazbeno-scenski nastup sa svojom pričom, koja govori o okupljanju djevojaka i momaka kod Bezdana. Starije žene peru robu, a mlade pričaju i pjevaju.  Mlade zaplešu ‘Traulin’ da bi pokazale starijima da je njihovo vrijeme prošlo i poručuju im da se maknu. Istovremeno starije žene pokazuju da nisu još za baciti i prate ih u korak… – opisuje nam nastup voditelj Bezdana Silvijo Tomas.

KUD Zora – Nada (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Betinjani su otplesali ‘Betinsko kolo’ i pjevali svoj desetarac. – Riječ je o ‘Betinskom kolu’ koje se pleše od davnina, a s kojim je KUD Zora još 1966. godine nastupilo na Smotri folklora u Zagrebu. Radi se o spletu betinskih kola, koji čine ‘Kolo igram’,  ‘Kolo na križ’ i ‘Balambrin’. Predstavili smo i betinske pisme, koje smo skupili u prošle godine objavljenoj ‘Betinskoj pisamrici’ – rekla nam je Marinka Fržop, predsjednica KUD-a Zora.

S obzirom da je zbog velikog broja folklornih društava nastup svakog bio ograničen na samo šest minuta, Pirovčani i Betinjani uspjeli su pokazati tek djelić onoga što znaju. Ipak dovoljno da se pokaže raskoš običaja.

Pirovčanke na Vrilu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uz Pirovčane i Betinjane na Trgu Republike Hrvatske ispred šibenske katedrale sv. Jakova nastpuli su i KU „Šibenske šuštine“ iz Šibenika, KUD „Dubrava kod Šibenika“ iz Dubrave, KUD „Kralj Zvonimir’’ – Dječji folklorni ansambl, Knin, KUD „Naši korijeni“, Kljake, KUD „Spužvar“, Krapanj-Brodarica, ETNO UDRUGA „Petrovo polje“ iz Ružića, KUD „Koralj“ sa Zlarina, KUU „Zvona Zagore“,  Mirlović Zagora, KUD „Dinara“, Kijevo, KUD „Sv. Ilija  župa Kljaci“,  Kljaci, UDRUGA „Krč“ iz Primoštena, KUU „Miljevci“ s Miljevaca, KUD „Bedem“ iz Grebaštice i gostujuće društvo KUU „Kristal-Sladorana“ iz Županje.

Evo i fotogalerije s nastupa Pirovčana i Betinjana:    

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here