Projekt “Zdrav za 5” u osnovnoj školi u Murteru

0
2282

Već petu godinu zaredom na području Šibensko-kninske županije provodi se nacionalni projekt “Zdrav za 5”. Učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole “Murterski škoji” u Murteru sudjelovali su u komponenti 2. ovog projekta koja se odnosi na zaštitu i uređenje okoliša.

Projekt “Zdrav za 5” rezultat je suradnje Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i energetike u želji da zajednički djeluju na području prevencije ovisnosti te podizanja razine javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog uzrasta.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova koordinator Projekta je Policijska uprava Šibensko-kninske županije, ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike – Šibensko-kninska županija Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove, a ispred Ministarstva zdravlja – Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Cilj Projekta je podizanje svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, te promocija ciljeva cjelokupnog projekta pod geslom “Živi zdravo, budi zdrav- jer čist okoliš je zdrava budućnost”, “Reci NE alkoholu! Reci NE drogama! Reci NE igrama na sreću!”. Zdrav okoliš temeljna je pretpostavka za očuvanje zdravlja ljudi i kvalitete života.

Cjelokupni program započeo je interaktivnim predavanjem ciljanoj skupini učenika sedmih i osmih razreda o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode jer samo čist okoliš je naša zdrava budućnost.

Bilo je riječi o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, načinu odvojenog prikupljanja otpada i recikliranju otpada, posebice stakla, te mjerama za izbjegavanje i smanjenje otpada koje svi mogu provoditi u svojim sredinama.

Po završetku predavanja u dvorištu škole od strane policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu demonstriran je rad službenog psa za detekciju droga. Nakon demonstracije učenici su sudjelovali u praktičnom dijelu projekta gdje su usvajali znanja o recikliranju stakla i na praktičnim primjerima učili kako staklene boce ponovo koristiti u svakodnevnom životu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here