U Tisnom zasjala nova LED rasvjeta

0
2190
Nova LED rasvjeta (Foto: Rudinapress)

Započeo je projekt rekonstrukcije sustava javne rasvjete tijekom kojeg će biti zamijenjene 923 žarulje u svim mjestima Općine Tisno. 

Nova LED rasvjeta već je postavljena duž prometnice uz novu šetnicu preko Banja u Tisnom.

– Krenulo je u svim mjestima na nekoliko lokacija i plan je kompletnu javnu rasvjetu promijeniti do kraja svibnja.  Osim što je LED rasvjeta ekološki prihvatljivija od klasične, njome ćemo ostvarivati značajne uštede na računima za električnu energiju. Svake godine trošit ćemo 500 do 600 tisuća manje, tako da Općina Tisno kompletnu rekonstrukciju neće platiti niti jednu jedinu kunu – kaže načelnik Ivan Klarin.

Radi se o tzv. ESCO modelu, po kojem se investicija plaća iz uštede. Trošak će biti pokriven uštedom koja će se ostvariti za 65 mjeseci, dok dobavljač i izvođač daju jamstvo na rasvjetna tijela u trajanju od 120 mjeseci.

LED rasvjeta se postavlja umjesto žarulja sa živom i onih s visokotlačnim natrijem. Osim računa, zamjenom žarulja bitno će se smanjiti i emisija CO2 u atmosferu te će se znatno rasteretiti elektroenergetska mreža, što će biti osobito važno u turističkoj sezoni kada se elektrodistribucijski sustav napreže do krajnjih granica. Cijena cijelog projekta sa PDV-om iznosi 3.498.990,00 kuna, a kroz postupak javne nabave kao najpovoljnijiji izvođač odabrana je tvrtka Elos d.o.o. iz Solina. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here