Zaštita autohtonih sorti maslina murtersko-kornatskog arhipelaga

0
3962
Masline (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Poljoprivredna zadruga Kornati, Općina Murter-Kornati i Nacionalni park Kornati prije tri godine su zajedničkim snagama pokrenuli projekt pod nazivom “Zaštita autohtonih sorti maslina murtersko-kornatskog arhipelaga”.

Projekt je osmišljen na temelju diplomskog rada aktualnog načelnika Općine Murter-Kornati, “Morfološka svojstva autohtonih sorti Murtera” koji je pisan pod stručnim vodstvom profesora Đanija Benčića, a istraživanje se bavi genetskom identifikacijom autohtonih i udomaćenih sorti maslina s područja Murtera, Betine, Nacionalnog parka Kornati i Žuta.

– Mapirali i čipirali smo preko 40 različitih sortimenata maslina na području otoka Murtera te smo u šest našli drugačiji uzorak kakav nismo vidjeli u sedamdeset poznatih sorti maslina na području Republike Hrvatske – objasnio je Toni Turčinov.

Masline (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Metodom “konsenzualnih markera” 25 stabala je pokazalo potencijalno različiti fenotip, drugačiju sortu te su rezultati istraživanja dali odgovor na pitanja da li je svako istraživano stablo već poznate sorte ili je stablo novootkriveni jedinstveni genotip i time potencijalna buduća sorta.

Rezultati koji su stigli iz laboratorija u Koreji su pokazali da su određene sorte stabala maslina potpuno autohtone te njihov genotip nije nađen nigdje na svijetu osim na području Murtera. Tri sorte takvih maslina nađene su u Murteru, dvije u kornatskom arhipelagu te jedna na Žutu.

– Osim poznatih vrsta maslina poput Oblice i Lastovke, jedna sorta zvana Duška se po provedenim rezultatima pokazala potpuno autohtona sorta otoka Murtera – objasnio je Toni Turčinov.

Projekt je u jednom trenutku stao zbog, kako kaže načelnik, burnih previranja vlasti protekle godine, međutim on se ponovno pokreće jer ne smijemo dozvoliti da takve informacije nezaštićene izlaze u javnost zbog bogatstva i raznolikosti naših maslina.

Masline (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Turčinov je upito apel svim zemljoposjednicima i vlasnicima maslina na Murteru da zaštite svoje masline i uključe se u projekt zaštite sorti zbog njihove važnosti. Također je istaknuo kako na otoku Murteru postoji dugogodišnja tradicija maslinarstva i kako ovaj projekt treba svakako nastaviti, ne samo zbog zaštite sorti već i zbog činjenice da je maslinarstvo naš identitet te da ga kao takvog treba probiti na šire i veće tržište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here