Incident u poslovnoj zoni – Ekološka katastrofa širi se prema Pirovcu

0
7335
Smrdljivi potoci teku iz tvornice ribe Ostrea (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nekada najuspješnija ovdašnja poslovna zona opustjela je kad je ukinut status područja od posebne državne skrbi, a otpadne vode iz tvornice ribljih konzervi Ostrea sada prijete svakoj gospodarskoj aktivnosti, pa i poljoprivredi.

Poslovnu zonu okružuje smrad, a potoci se polako šire i na okolne poljoprivredne površine. Kakav je točno sastav otpadnih voda nije poznato. Ljudi su zabrinuti.

– Ovo se počelo ispuštati ima već pet godina. U međuvremenu se zemlja zastitila i više ne prima svu vodu. Zato se prelijeva preko prometnica i ide prema mojim nasadima. Bojimo se zaraze – kaže Klaudio Kale Smolić, vlasnik plantaže smilja kojem prijete smrdljivi potoci.

Pirovčani pored zagađenja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– U više navrata sam osobno upozorio vlasnika tvornice Badurinu. Obećavao je da će problem riješiti kroz tri-četiri dana. Ništa nije napravljeno, pa sam upoznao Mjesni odbor Stankovci. No, predsjednik Dražen Orlović mi je rekao da ne mogu napraviti ništa, da su poslali deset inspekcija, da se ne događa ništa i da su nemoćni. Potok je već samo na nekoliko metara od moje plantaže. Ovo je moj kruh. Kada potok prođe preko hrpta ceste ja i moja obitelj ćemo biti gladni – kaže Smolić.

Ugrožena je i Smolićeva plantaža (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Potoci se polako šire prema Putičanju, prema području Općine Pirovac. Zato su danas na mjesto događaja došli načelnik i donačelnik Općine Pirovac Ivan Gulam i Ante Čubrić, zajedno s komunalnim redarom Antom Begićem. S njima je bio i direktor pirovačke Turističke Igor Meić.

Smrad i bolest (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Općina Pirovac će odmah ujutro uputiti prijavu svim nadležnim inspekcijama i upozoriti na ovu ekološku ugrozu za Putičanje i Općinu Pirovac. Nedopustivo je da tvornica ispušta vode iz tehnološkog procesa u polje, pogotovo što bavljenje poljoprivredom, posebno smiljem, znači egzistenciju za velik broj mještana Putićanja. K tome, upravo su turizam i ekološka poljoprivreda jedan o smjerova razvoja ovog područja – rekao nam je Gulam.

– Incident je još uvijek na teritoriju Općine Stankovci, ali na nama je da reagiramo i pokušamo zajedničkim snagama riješiti problem jer on predstavlja ugrozu za obije općine – kaže Gulam.

Evo još nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here