INTERVJU Goran Pauk, kandidat za župana: Rast Šibensko-kninske županije više nitko ne može zaustaviti

0
3647
Goran Pauk (Foto: Rudinapress)

Goran Pauk (55), diplomirani ekonomist, nogometaš, hrvatski branitelj-dragovoljac, saborski zastupnik… Na čelu Šibensko-kninske županije, koja ove godine slavi dva desetljeća postojanja, je od 2006. godine, odnosno više od pola njenog vijeka.

Pauk će na izborima 21. svibnja još jednom će biti kandidat HDZ-a za župana.

Za dužnost župana se kandidirate treći put, a zbog nje ste dva puta odbili mjesto saborskog zastupnika koje vam je na izborima povjereno. Što je toliko atraktivno u vođenju županije?

– Interesi stanovnika županije uvijek bili ispred saborskih klupa i odlaska u Zagreb. Dva puta sam izabran na listi za Sabor i dva puta sam se zahvalio na saborskim mandatima, a u drugom navratu i sa saborskom mirovinom. Treći put, sam odbio biti na listi i uz konzultacije s predsjednikom stranke Plenkovićem, javno sam obznanio da me lista za Sabor ne zanima i da idem po treći mandat župana na direktnim izborima. Odlučio sam ostati ovdje i boriti se kako bi nastavili uspješan put stabilnog razvoja našeg područja. Nije uvijek bilo lako, od svih primorskih županija, naša je bila najviše pogođena ratom i trebalo je prvo sanirati svu nastalu štetu kako bi se moglo krenuti naprijed. Danas, točno u vrijeme kada slavimo 20 godina naše županije, konačno možemo reći da rast Šibensko-kninske županije više nitko ne može zaustaviti.

Šibensko-kninska županija slavi dva desetljeća. Govori se o njenim uspjesima, no predodžba o tome čemu županija služi među građanima je vrlo mutna. Zašto je tomu tako?

– Prije svega zato što je potrebno provesti kvalitetnu decentralizaciju. Puno je preklapanja poslova ureda državne uprave i regionalne samouprave i nije čudo da je građanima predodžba o tome mutna. Kao predsjednik Hrvatske zajednice županija skupa sa kolegama županima u posljednje dvije godine zalažem se za decentralizaciju uz neizbježnu fiskalnu decentralizaciju, koje su nužne za regionalni razvoj. Svi župani, bez obzira na stranačku pripadnost, imaju jednaki stav, a taj je kvalitetna provedbu procesa decentralizacije. Ustav Republike Hrvatske označava županiju kao jedinicu područne samouprave koja obavlja poslove od područnog (regionalnog) značaja, a osobito poslove koji se odnose na školstvo, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu te planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova. Volimo reći da smo kao Županija uključeni u svaku poru života naših stanovnika. Kad vodite dijete u školu, vodite ga u županijske ustanove; vozite se po županijskim cestama, odlazite u županijske domove zdravlja i bolnice, a pomoć oko EU fondova tražite u županijskim razvojnim agencijama. Isto tako, naši građani sigurno su aktivni u nekoj udruzi koju sufinancira upravo županija, a nerijetko djeca koristi dodatne programe u školama koje često materijalno pomažu upravo jedinice regionalne samouprave tj. županije.

Jedan od uspjeha Županije koji se često spominje je turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku, odnosno šetnica koju je osmislio Murterin Nikola Bašić. Ima li nade da će se ovakav projekt dogoditi i negdje drugdje na našoj obali?

– Projekt sličan šetnici u kanalu sv. Ante planiran je na otoku Žutu, istina u manjem obimu. Riječ je o projektu kojim je planirano uređenje poučne staze na otoku Žutu. Radi se o uređenju postojeće staze u duljini od 5219 m, promjenjive širine. Staza se uređuje u širini do 2,8 m, mjestimično se mora raskrčiti dio raslinja te se površina staze zaravnava. Staza će biti opremljena klupama i poučnim panoima. U tu svrhu  županijska  Javna ustanova PRIRODA pripremila je projektnu dokumentaciju odnosno Izvedbeni projekt, koji će se aplicirati na neki od natječaja za sredstva EU.

Koliko je Šibensko-kninska županija, osim što je šibenska i kninska,  murterska ili pirovačka? Koji su to županijski projekti koji su ovdje  provedeni u posljednje četiri godine?

– Brinemo za ravnomjeran razvoj obalnog i kontinentalnog dijela županije. Puno ulažemo u pomorsku infrastrukturu u čitavom priobalnom području. U posljednje dvije godine, samo u Pirovcu za sanaciju stare rive županija je izdvojila 250 tisuća kuna. Ove godine smo za istu rivu izdvojili dodatnih 100 tisuća, te mi je drago što će sa ovim iznosom projekt uređenja stare rive biti završen. Izvršeni su radovi na uređenju obalnog zida u dužini od 25 metara, te na popločavanju zaobalja na spoju do nove marine. Županija je za ovu marinu provela koncesijski postupak i stavila je u funkciju te sam siguran da će Pirovac zahvaljujući ovoj marini naći svoje mjesto na nautičkoj karti Hrvatske.

Za sanaciju pomorskog dobra u Općini Tisno u proteklom četverogodišnjem razdoblju uloženo je cca 390 tisuća kuna, a u Općinu Murter-Kornati uloženo je pola milijuna kuna.

U Murteru smo rekonstrukcijom gata osigurali 60 komunalnih vezova i 4-5 ribarskih, a u projekt je uloženo preko 3 milijuna kuna. Uređen je plato rive u Jezerima, što je važno za turističku vizuru mjesta. Nastavkom radova na jugobranu u Tisnome izgrađeno je i uređeno stotinjak metara nove rive za prihvat tranzitnih i komunalnih brodova. Kroz dvije godine u projekt se uložilo 5.5 milijuna kuna i time je kompletno uređena obala od mosta do stare tišnjanske rive. U postupku provedbe projekta II faze uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, izgradili smo pretovarnu stanicu za glomazni otpad u Pirovcu s pristupnom cestom. Vrijednost investicije je 6,2 milijuna kuna. U Tisnom je napravljena poučna staza od Jezera do Tisnoga. Uz stazu su uređena i odmorišta s klupicama te je postavljeno pet informativnih tabli o područjima Murter i Murterski kanal te zaštićenim vrstama. U Tisnom je napravljena prva podvodna turistička staza, što je svakako turistička atrakcija. Ovim projektima, postojećim turističkim kapacitetima Tisnoga i Murtera stvorili smo dodanu vrijednost. Turističku ponudu otoka Murtera dignuti ćemo za skalu više i razvojem cikloturizmom, upravo sutra krećemo sa označavanjem biciklističkih staza u Murteru, Tisnome, Jezerima i Betini. Inače broj staza u županiji se popeo na 90, odnosno s 850 km starih na 2450 km novih. Osim toga osiguravamo subvencije i poticaje našim poljoprivrednicima, pružamo potpore našim poduzetnicima kako bi stvarali nova radna mjesta. Provodimo legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a na ovom području ih je dosta, ulažemo u škole…

HDZ pobjeđuje na izborima za Županiju od kada je ustanovljena. Ukoliko dobijete još jedne izbore, što od te pobjede mogu očekivati stanovnici zapadnih općina županije? Što obećavate Pirovcu, Tisnom i Murteru?

U dosadašnjim izmjenama i dopunama Prostornog plana županije pratili smo zahtjeve jedinica lokalnih samouprava pa je tako prostornim planom za potrebe Projekta Phoenix Arbor, koji se najvećim dijelom smješta unutar prostora bivše vojarne na brdu Raduč u Murteru, omogućeno planiranje smještaja prezentacijskog centra kao dijela sadržaja za potrebe posjećivanja na način da se u pravilu izgradnja prilagodi zatečenim građevinama. Zadnjim izmjenama i dopuna Prostornog plana planirano je novo veliko sidrište sa 30 vezova u uvali Vela luka (Modrave) i 10 vezova istočno od uvale Golubovac na otoku Žutu. Kroz sljedeće Izmjene i dopune prostornog plana detaljnije će se izraditi prostorni plan mora sukladno obvezama preuzetim iz EU direktiva, a koji će poduprijeti razvoj marikulture otvaranjem novih potencijalnih lokacija za uzgoj, luke i sidrišta te eksploataciju peloida kroz detaljnije uvjete mogućnosti iskorištavanja na lokaciji Makirine. A sve to u cilju ostvarivanja pretpostavki za zapošljavanje i gospodarski rast na području ovog dijela županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here