Prvosvibanjski fažol u Pirovcu – završnica produženog vikenda

0
3641
Ivan Gulam u pripremama oko kuhanja fažola (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Danas se slavi Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa koji je savršeno “pao” na, radnicima omraženi ponedjeljak te je tako produžio vikend za još jedan dan. Završnica produženog vikenda uz grah u centru Pirovca okupila je brojne mještane i njihove goste.

Uz druženje, boravak na svježem zraku i osunčanim štekatima, čestitke je prisutnima uputio načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam. Prisjećajući se svih onih ljudi i institucija koji se više od stoljeća organizirano bore za prava čovjeka na dostojanstven rad, Gulam je mještanima Pirovca, ali i turistima dijelio karanfile – cvijeće koje je simbol radničkog pokreta na ovim prostorima.

Posjetitelji iz Karlovca u Pirovcu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Podsjetimo, u spomen na krvoproliće u Chicagu, na Prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Iste godine blagdan sv. Josipa radnika u crkvenu godinu uvodi papa Pio XII. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine.

Načelnik Gulam gušta u fažolu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Prvosibanjski fažol u Pirovcu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Gušti su gušti (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Igor Meić i Matija Meić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here