Zaštitimo lokvu i njene žabe!

0
2209
Jezera - Lokva (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Udruga Hyla poziva na radionicu o važnosti i zaštiti vlažnih staništa na jadranskim otocima koja će se održati u srijedu 26. travnja s početkom u 18 sati u Baganelovici u Jezerima.

Udruga Hyla ovim putem poziva sve zainteresirane stanovnike otoka Murtera, bez obzira na dob, da im se pridruže na radionici o važnosti i zaštiti vlažnih staništa na jadranskim otocima, koja će uključivati kratku anketu te interaktivno predavanje o močvarnim staništima kao oazama bioraznolikosti na otocima i njihovoj ugroženosti.

– Plan je i proširiti volontersku mrežu jadranskih otoka preko koje i vi kao pojedinac možete pomoći u zaštiti i očuvanju ovih ključnih dijelova otočkih ekosustava – stoji u pozivu Hyle.

Foto: Hyla

Udruga Hyla je nevladina organizcija sa sjedištem u Zagrebu, ali s članovima diljem Hrvatske, osnovana 1997. godine s ciljem zaštite biološke i geološke raznolikosti. U udruzi se bave stručnim i znanstvenim radom, s dugogodišnjim iskustvom u vođenju istraživačkih projekata iz područja zaštite okoliša na području Hrvatske i regije. Surađuju s brojnim državnim institucijama, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a uz znanstveno-istraživački rad, organiziraju i edukativne radionice, predavanja i izložbe, budući da je podizanje svijesti o okolišu koji nas okružuje temelj za njegovu dugoročnu zaštitu. Također imaju mnogo volontera, koji njihovim zaposlenicima pomažu u raznim aktivnostima, a sve s glavnim ciljem očuvanja staništa i vrsta.

Foto: Hyla

Krajem prošle godine započeli su dvogodišnji projekt naziva „KARST – The Dinaric Arc Karst biodiversity conservation programme“, financiran od švicarske fondacije MAVA, a glavni je cilj projekta dugoročna zaštita močvarna staništa (jezera, bare, lokve, trajni i povremeni vodotoci, cretovi, poplavne šume, poplavne livade itd.) na mediteranskim otocima. U sklopu projekta surađuju, među ostalima, i s IUCN-om i WWF-om pa se ne mora naglasiti da je projekt iznimno značajan ne samo za Hrvatsku već i za cijelo Sredozemlje. U sklopu projekta također će održavati edukativne aktivnosti na pet odabranih otoka: Rab, Pag, Murter, Šolta i Korčula, a u te aktivnosti uključena je i radionica za otočane s kojima je želja napraviti mrežu volontera jadranskih otoka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here