‘Puče moj’ održana 23. put u Betini

0
2274
Betinski pivači (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Čak 17 grupa zborova se se okupilo u subotu u betinskoj crkvi sv. Frane na 23. Smotri pučkih pjevača “Puče moj”.

Ante Ježina, voditelj zbora Sv. Frane iz Betine je istaknuo kako je jako zadovoljan odazivom, posebno što je ove godine stigao i grkokatolički zbor iz župe Pokrova Presvete Bogorodice iz Kričaka kod Drniša. Domaćini iz Betine su otvorili koncert s prikazom i procesijom Velikog petka, a izvodili su pjesme “Barjaci kreći kraljevi”, “Puče moj” i “Ispovidite se”.

Smotra je inače počela prije 23 godine na inicijativu biskupa  Ante Ivasa. Na početku je u njoj sudjelovalo 6 grupa, a nastala je kao želja da se sačuva liturgijsko pjevanje i napjevi naših starih koje su i oni sami nekad pjevali.

Danka Oreb i pučki pjevaći iz OŠ Vjekoslava Kaleba (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

– Župa u Zatonu je održavala smotru dvadeset godina, ali smo htjeli da i druge župe osjete draž tih starih napjeva te se rodila inicijativa da se smotra svake godine održava u drugoj župi, a za svoju 25. obljetnicu se vraća u Zaton – objasnio je pjevač župe Sv. Juraja, Ante Antulov.

Na smotri je sudjelovalo 17 grupa pučkih pjevača, a poseban aplauz je zaradio najmlađi zbor OŠ Vjekoslava Kaleba u pratnji voditeljice Danke Oreb Jajac koji su izvodili glagoljaški napjev iz Murtera “Otče naš”.

Po završetku smotre na Trgu na moru bio je upriličen domjenak za sve sudionike i posjetitelje koncerta.

Evo i nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here