Murter i Tisno zajedno do 128 milijuna kuna za odvodnju otpadnih voda

0
4724
Suradnja - Toni Turčinov i Ivan Klarin - arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općine Tisno i Murter-Kornati u petak u Zagrebu potpisuju najveći infrastrukturni projekt koji se ikada proveo na otoku, aplikacijski paket za 128 milijuna kuna vrijedan projekt Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Murter-Betina.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u zgradi Hrvatskih voda u Vukovarskoj ulici u petak će upriličiti svečanost predaje aplikacijskih paketa, na kojoj će sudjelovati i predstavnici gradova i općina te javni isporučitelji vodnih usluga koji sudjeluju u više aplikacijskih paketa za projekte koji se prijavljuju za financiranje iz sredstava Europske unije kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Riječ je o pet paketa ukupne vrijednosti 2,4 milijarde kuna, od čega na Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Murter-Betina otpada 128 milijuna. U ovom za otok Murter iznimno važnom događaju sudjelovat će načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.
Pročistač na Vršcima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
 – Općina Murter-Kornati i svi ostali sudionici odradili su jedan ogromni posao kako bi ovaj projekt doveli u fazu aplikacije, ali sav trud će se isplatiti jer uređenjem sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda udaramo temelje i otvaramo put dugoročno održivog razvoja cijelog otoka. Moj prethodnik u Općini Murter-Kornati uložio je iznimno velike napore u posao koji stanovnicima otoka nije bio vidljiv, ali je ključan za daljnji razvoj turizma i ukupni gospodarski razvoj – rekao je načelnik Toni Turčinov, zahvaljujući na trudu prije svega svom prethodniku Ivanu Božikovu te Ivi Marušiću i Anti Turčinovu, a onda i svima ostalima koji su sudjelovali u pripremi projekta, resornom ministarstvu, Hrvatskim vodama, Vodovodu i odvodnji…
Ovakvi kamioni na otoku postaju prošlost (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
U Murteru je već je 2,5 kilometra cijevi, s dvije crpne stanice i ispustima napravljeno, a Turčinov se nada kako će po ovom projektu radovi započeti već dogodine i da će sustav biti u funkciji kroz pet godina.
I načelnik Općine Tisno Ivan Klarin izražava zadovoljstvo suradnjom dviju općina na dobrobit cijelog otoka.
– Iznimno sam zadovoljan što smo uz partnerstvo s Općinom Murter-Kornati došli do ovog trenutka, jer ovo je velika stvar i za našu Betinu gdje je nepostojanje sustava odvodnje sve izraženiji problem. Općina Tisno uložila je sredstva, ali i velike napore koje su se od nje tražili da bi ovaj ugovor bio potpisan – rekao je načelnik Klarin.
Do kraja godine očekuje se predaja aplikacijskog paketa i za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pirovac-Tisno-Jezera, čime bi bila gotovo istovremeno riješena odvodnja u sve tri općine zapadnog dijela Šibensko-kninske županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here