Devastacija prostora u Murteru – Matica hrvatska podiže raspravu s dnevno-političke na stručnu razinu

0
4400
Skupština Matice hrvatske u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Ogranka Matice hrvatske u Murteru pod točkom „razno“ bilo je rasprave i o devastaciji prostora, koja se posljednjih godina, upozorili su članovi Matice, događa u Murteru rapidnom brzinom.

Rasprava, koja je na trenutke bila i žučna, zaključena je dogovorom da se organizira okrugli stol na koji će se pozvati relevantni stručnjaci na čelu s proslavljenim Murterinom, arhitektom i članom HAZU Nikolom Bašićem, predstavnici lokalne vlasti i sva zainteresirana javnost.

Razgovorom bi se, kako kod građana tako i među onima kojima su povjerili mandat za upravljanje, trebala osvijestiti potreba za očuvanjem najdragocjenijeg resursa kojim Murter raspolaže, kao i potreba za transparentnijim gospodarenjem prostorom.

Slobodan Skračić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Naš prostor pripada najdragocjenijem prostoru u Hrvatskoj, na njegovu ljepotu i dragocjenost se često svi pozivamo, a kad gledamo kako se mi, uključujući i mene, ponašamo u tom prostoru, to je potpuno druga priča. To nema veze ni s veličanstvenom prošlosti, s ljepotom, kvalitetom, ni sa čime. Mi taj prostor jednostavno trošimo, i to u besmislu, i devastiramo na način da imam osjećaj da ga uopće ne doživljavamo kao baštinu, nego se ponašamo kao najobičniji rentijeri. Slijedimo nove trendove na najprimitivniji način – rekao je Slobodan Skračić, član Ogranka čija je struka arhitektura, koji je i potaknuo raspravu na ovu temu.  Skračić se dotaknuo i murterskoga prostora od Čigrađe, preko Podraduča, Slanice, Podvršak’, Hramine, Rudine, otoka Kornata, Gradine…
 Replicirao mu je Luka Ježina, dugogodišnji voditelj udruge Argonauta koja godinama skrbi o murterskoj baštini, a odnedavni voditelj Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo Općine Murter-Kornati. On je istaknuo kako se ova, kao ni jedna druga tema, ne smije sagledavati jednostrano.

Luka Ježina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Primjerice, osobno pet godina radim na Gradini i tamo smo uložili tisuće sati volonterskog rada, energije i mnogo novca. Odgovorno tvrdim da tamo nije došlo do devastacije nego do konzervacije prostora, a i dalje će tako biti – rekao je Ježina.

On je priznao da se definitivno dogodila devastacija određenih suhozida na Glavičini, i da je to bilo pogrešno, kao i brzopletost kojom se u proširenje puta išlo. No – kazao je – postoji i druga strana. Tamo ima puno maslinika koji su zapušteni, a zbog prometne izoliranosti ti su maslinici propadali. Natura 2000 koja se spominje, govori o jednom balansu, ravnoteži, suživotu čovjeka i prirode. Ti su nam putovi potrebni, putovi kojima ćemo se voziti autima jer praktički, tovara više nemamo. Mladi ljudi ponekad donose brzoplete odluke da bi ostvarili nekakav cilj.  Morat ćemo pronaći ravnotežu da se ne bi zakopali u rovove – rekao je Ježina.

Ivo Juraga Nadov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ivo Juraga Nadov kazao je da nikome u Matici nije intencija da napada mladenački entuzijazam i polet da se nešto napravi.
– Ali je svakome, uključujući i tebe – obratio se Ježini – jako stalo da se u jednom biseru mediteranske arhitekture kao što je stari Murter ne rade onakve užasne devastacije koje su se napravile i koje su više nepopravljive i, što je najgore, postale su sistemom po kojem se i dalje radi.  Nećemo niti možemo mi stari vama mladima zabranjivati da to radite, da radite nešto dobro, nešto bolje, nešto što će prometno približiti neke prostore koji su sada teško dostupni, ali na neki način želimo upozoriti da pritom trebate voditi računa o onom što su vam ostavili vaši pradidovi – rekao je Nadov.
Iako je i sam priznao da postoji problem s načinom na koji je posao obavljen, Ivu Marušiću nije bilo drago da se problematizira uređenje poljskih putova, pa je demonstrativno napustio skupštinu.

Ivo Marušić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kristijan Juran je upozorio kako je dužnost Matice hrvatske ukazati na ono što misli da se ne radi dobro u prostoru, ali također i da se to ne smije pretvoriti u političku raspravu.
–  Ja ne bih volio da se inicijativa odmah pretvori u političko nadmetanje. Za političko nadmetanje postoje liste, postoje izbori, aktivirati se može svatko – rekao je Juran, podržavši  ideju da se organizira okrugli stol i tribina u kojoj će sudjelovati  stručnjaci različitih profila, autoriteti struke iz Murtera i iz svijeta, koji će na prihvatljiv način sučeliti argumente i doći do zaključaka.

Kristijan Juran (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here