Radionica pletenja maslinovih grančica u tišnjanskoj osnovnoj školi

0
2165
Foto: Facebook

Bliži se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje. Jedan od običaja na našem području jest pletenje maslinovih grančica koje se na Cvjetnicu nose u procesiji, te na blagoslov u crkvu, a vjernici ih potom cijelu godinu čuvaju u kući.

U povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa, osnovna škola Vjekoslava Kaleba Tisno organizira radionicu pletenja maslinovih grančica pod vodstvom učiteljice Jake Jakovčev.

– Povod radionici je Cvjetnica, odnosno spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem kada ga je narod dočekao mašući palminim granama. Stoga u našoj tradiciji običaj je da se na Cvjetnicu maslinove grančice nose na blagoslov u crkvu, koje vjernici poslije cijelu godinu čuvaju u kući iza svetačkih slika. Svrha naše radionice je zapravo očuvanje tradicije i podučavanje djece toj vještini – pojasnili su organizatori.

Radionica pletenja maslinovih grančica bit će održana u petak, 07. travnja u prostorijama osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno. Početak radionice je u 18 sati, a organizatori mole učenike da se osobno prijave učiteljici Jaki Jakovčev najkasnije do četvrtka, 06. travnja kako bi mogli sudjelovati na istoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here