Nastavak izgradnje kanalizacije – murterski vijećnici odobrili Ugovor o partnerstvu i Ugovor o sufinanciranju

0
2439
Pročistač na Vršcima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava Betina-Murter financirat će EU sa 70 posto iznosa dok će preostali dio dijeliti Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode sa po 40 posto, općina Murter-Kornati sa 14, a Općina Tisno sa šest posto.

Prve tri faze, I.B, II. i III., betinsko-murterske kanalizacije gradile su se gotovo sedam godina i još uvijek nemaju uporabnu dozvolu. Podsjetimo se, tek su dvije nedavno prošle tehnički pregled. Gradile su se kroz projekt Jadran a financirale se zajmom Svjetske banke, prema kojoj se obveze podmiruju iz sredstava što se prikupljaju iz “naknade za razvoj JLS” za koju svako kućanstvo u Murteru izdvaja po četiri kune na potrošeni kubni metar vode još od 2008. godine. Takav nonšalantan pristup ozbiljnom projektu kakav je kanalizacijski sustav ne bi se smio tolerirati prilikom izgradnje preostalih faza. Da će se on doista i promijeniti jamči potpisivanje Ugovora o partnerstvu u projektu sustava odvodnje aglomeracije Betina-Murter između Općine Murter-Kornati i Općine Tisno te šibenskog Vodovoda i odvodnje kao i Ugovora o sufinanciranju projekta između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, dviju općina i Vodovoda i odvodnje Šibenik, koje su odobrili murterski vijećnici na svojoj posljednjoj sjednici.
Naime, još 2015. godine između četiri projekta izgradnje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, Vlada RH uvrstila je i aglomeraciju Betina-Murter u prijedlog zaključka o praćenju napretka provedbe postupaka dodjele bespovratnih sredstava koji se u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” pripremaju za sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014 – 2020. U Planu dodjele bespovratnih sredstava u okviru navedenog programa, za kanalizacijski sustav Betina-Murter predviđeno je ukupno 124.691.000 kuna od čega europski udio iznosi 70 posto dok ostatak čini nacionalni udio. U tom dijelu po 40 posto troškova snosit će Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, 14 posto Općina Murter-Kornati i šest posto Općina Tisno.
– Polovicom ožujka šibenski je Vodovod od resornog ministarstva dobio poziv za predaju aplikacije za korištenje sredstava kroz navedeni operativni program budući da nastavak projekta izgradnje betinsko-murterske kanalizacije prelazi u nadležnost Vodovoda i odvodnje – kazao je direktor Komunalnog društva Murtela Ante Turčinov, pojasnivši kako Zeleni otok više nije investitor u projektu.
– Zeleni otok je osnovan krajem 2013. godine temeljem Zakona o vodama po kojem su se sve komunalne djelatnosti morale odvojiti od djelatnosti vodoopskrbe i vodoodvodnje. Zato je Zeleni otok bio nositelj investicije izgradnje prve tri faze kanalizacijskog sustava Betina-Murter – kazao je Turčinov te dodao da je međunarodni natječaj raspisan za izvođenje radova na kompletnoj aglomeraciji Betina-Murter koji podrazumijevaju pročišćivač otpadnih voda drugog stupnja i preostale faze izgradnje sustava, a ima ih još sedam glavne i deset sekundarne mreže.
Što je najvažnije, radovi na preostalim fazama trebali bi se odvijati u kontinuitetu i brzo. Kompletan sustav aglomeracije Betina-Murter trebao bi biti završen do 2020. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here