Općina je spremna sanirati štete nastale širenjem ceste na Glavičini

0
4188
Proširena cesta na Glavičini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Proširenjem i uređenjem poljskih puteva u aranžmanu Općine Murter-Kornati nisu svi jednako zadovoljni. Neki Murterini se, naime, žale da su bageri ponegdje s cestom ušli i u privatno zemljište te oštetili suhozide. No, načelnik Toni Turčinov takvima upućuje ispriku i obećava popravak eventualne štete.

– Jeli ovo Natura 2000 u koju se svi zaklinju? Nije mi jasno, na jednom kraju se suhozidi obnavljaju, polažu se tečajevi, organiziraju skupovi …, a na Glavičini u Murteru bageri ruše ono sto je stoljećima građeno i ulaze u privatni posjed bez obavijesti. Nama je uništeno oko 300 m zida i sada prijeti erozija tla – požalio se jedan od vlasnika na svome FB zidu.
Oštećeni maslinik (Foto: FB)
U Općini priznaju mogućnost ovakve pogreške, ali za konkretan slučaj kažu da je riječ o crkvenom zemljištu. Za uređenje su, kažu, imali suglasnost Župe sv. Mihovila, odnosno don Ivana.  Osim toga, kaže načelnik Toni Turčinov, ne radi se o suhozidima nego hrpama kamenja i zemlje koje su bacane na put. No, Općina je u svakom slučaju spremna popraviti štetu.
 – Ako je nekome pao kamen u njegovo ili ima nekih drugih problema s radovima neka se javi u Općinu i mi ćemo sanirati ono što smo možda oštetili ili ako smo ušli u nečije.  Međutim, mislim da bi svima nam trebali biti prioritet putevi i mogućnost dolaska na zemlju mehanizacijom i autom – rekao je Turčinov.

– Upućujemo ispriku ako smo pritom nekoga oštetili. Naravno da bi nam bilo drago da smo sa svim vlasnicima mogli razgovarati, prikupiti sve suglasnosti, ali znamo da je to u Murteru nije moguće napraviti, jer je zemljište toliko isparcelizirano i kroz zemljišne knjige je teško i nemoguće doći do svih vlasnika. Ako je i moguće, to je jedan dugotrajan proces, a Murter nema više vremena čekati – kaže Turčinov.

Cesta na Glavičini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Na Glavičini je uređena cesta duga dva kilometra, kako bi se vlasnicima zemlje omogućio pristup i obrađivanje polja, te kako bi se ona uključila u mrežu biciklističkih staza. Izvođač radova je poduzeće Kobra kop, a ova cesta zajedno s još tri druge ukupno će proračun Općine Murter-Kornati koštati 400.000 kuna.
– Ako su radovi ponegdje bili preinvazivni, još jednom upućujem ispriku i vjerujem da ćemo to moći popraviti. No, trebali bi biti svjesniji važnosti poljskih puteva kako za poljoprivredu, tako i za turizam. Evo, tu bi se mogle ugledati na primjer iz susjedne Općine Tisno, kako su Jezerani probili puno puteva i niko se ne žali, nego svi zajedno i dalje rade i odazivaju se na akcije. To na žalost nije slučaj kod nas, ali mislim da ćemo i mi na kraju usvojiti tu praksu, da se svi zajedno trudimo i pridonosimo mistu – rekao je Turčinov.
Automobilom i traktorom sad je moguće do Glavičine doći i preko Murtera i preko Kosirine. No, tijekom turističke sezone putevi će biti fizički zapriječeni za vozila i služit će isklučivo kao biciklističke i pješačke staze.
Turčinov poziva Murterine da odmah sjednu u automobile i pogledaju kakva je cesta te da krenu s proljetnim radovima u maslinicima.
– Sad se radi završno prskanje protiv paunovog oka. Imamo problem s paunovim okom zadnje tri ili četiri godine, što se događa zbog promjene klime. Evo, sad prije cvjetanja i izlaska rese može odraditi proljetno završno tretiranje preparatima poput Nativa, Nordoksa, Stroubia, preparatima na bazi bakra koji se koriste kod virusnih infekcija maslina, kao što je paunovo oko ili rak masline – poziva Turčinov maslinare da isprobaju novu cestu.
Oštećeni maslinik (Foto: FB)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here