Argonauta uredila staze oko Gradine

0
1575
Akcija Argonaute na Gradini (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Još jedna akcija na arheološkom nalazištu Colentum uspješno je okončana. U subotu 1. travnja rukave su zasukali volonteri iz Udruge Argonauta, komunalci Murtele, poljoprivredna zadruga Kornati i dječja Ekopatrola iz Murtera. 

Kako je pojasnila Sanja Tabori iz udruge Argonauta, zadatak je bio do kraja urediti pristupni dio puta čije je uređenje započeto lani u rujnu putem projekta «Suhozidna estravaganca», u kratokoročnoj volonterskoj službi Europske Unij.

– Ta služba lani je i uredila i očistila dio suhozida te izgradila pristupni put. Mi smo uredili i ponovno raskrčili dio puta koji je uništila kiša te smo ručno nasuli dio puta u dužini od sto metara do kojeg se nije moglo doći strojevima – pojasnila je Sanja Tabori.

Volonteri u akciji (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Ovime je zaokružen novi put koji okružuje brdo Gradina od Murtera do Betine, pokošeno je svo zaraslo raslinje na području maritimne vile i uređeno je zemljište ispred arheološke plaže Colentuma.

Među volonterima je bio i načelnik Općine Toni Turčinov. On se nada da će sada kada postoje prohodni pristupni putevi i ostali mještani Murtera dolaziti na svoje posjede te očistiti svoje masline.  – Ovo nalazište dobiva potpuno novi izgled i postaje jedna jako lijepa priča koja je povezana sa projektom arheološke plaže i arboretumom Gradine koji radi gospodin Vinko Peračić – rekao je načelnik Turčinov.

Akcija Argonaute (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Naime, s ovim projektom će Općina Murter-Kornati, u međunarodnoj suradnji između općine Medulin i općine iz Venecije aplicirati na natječaj Intereg Euro Italija – Hrvatska, koji osigurava 500.000 eura za projekt općinama koje su na svojim područjima pronašle ovakava povijesna nalazišta i imaju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Sredstvima tog projekta bi se s time trebala dovršiti arheološka plaža Gradina.

– U budućnosti će biti još više ovakvih akcija, koje zasigurno nisu fizički lake te nas očekuje i toplije vrijeme po kojem je teže i raditi. Nadam se kako će se i više naših mještana uključiti u ovakve akcije – rekao je Toni Turčinov.

Evo još nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here