Pirovački maslinari i uljari na edukacijskom izletu od Krka do Vodnjana

0
2526
Edukacijski izlet - pirovački maslinari i uljari (Foto: Facebook)

Članovi Udruge maslinara i uljara „Uljanica“ iz Pirovca ovih su dana sudjelovali na edukacijskom izletu od Krka do Vodnjana.

– Naš edukacijski izlet započeo je posjetom općini Malinska, točnije maslinarskoj Udruzi “Drobnica” koji su zajedničkim snagama otočnih poljoprivrednika te Općine i Grada došli do europske oznake izvornosti za krčko maslinovo ulje. Upoznali smo i gospodina Branka Juda, dobitnika zlatne medalje na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju maslinova ulja “New York Internacional Olive Oil Competition – upućuje nas predsjednik pirovačke Udruge Ante Šparica.

Osim što su članovi pirovačke Udruge maslinara i uljara „Uljanica“ imali prilike posjetiti maslinike i maslinarske udruge spomenutog područja, saznali su novitete i iskustva tamošnjih maslinara i uljara.

Uz Malinsku, posjetili su i Pazin. – U OPG Flego u Pazinu imali smo prilike razgledati kušaonicu, ali i kušati 11 vrsta ulja, te smo obišli nepregledni maslinik iz kojeg puca predivni pogled na Motovun i okolicu. Nekoliko maslinara okušalo se čak i u rezanju maslina – kaže Šparica.

Poznati maslinarski grad Vodnjan bila je posljednja točka edukacijskog izleta pirovačkih maslinara i uljara. Edukacija u zaštiti zdravlja djece i priča o zdravom i iznimno važnom maslinovu ulju, te ravnoteži između gospodarskog napretka i očuvanja prirodne i kulturne baštine najviše je zainteresirala svakoga ponaosob.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here