Betinski muzej dobio maketu Cicibele, a prava Cicibela – motor

0
4036
Maketa Cicibele autora Luciana Kebera (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Gajeta Cicibela, koja je nedavno od Ministarstva kulture dobila status nacionalnog kulturnog dobra, danas je dobila još dva ništa manje vrijedna priznanja – njena maketa uvrštena je u stalni postav Muzeja betinske drvene brodogradnje, a Općina Tisno je održavanje broda uvrstila u svoj proračun.

Vjernu maketu Cicibele, umanjenih, ali točnih proporcija u razmjeru 1:10,  izradio je glasoviti maketar iz Rijeke Lucijano Keber, koji već 15 godina sa svojim leutom Šajeta sudjeluje na Regati ‘Latinsko idro’ u Murteru i Regati za dušu i tilo u Betini.

– Čim sam je vidio na navozu kod Ćire, odmah sam vidio da je to barka sa dušom. I zaljubio se. Morao sam je izraditi – rekao je Keber, koji je autor nebrojenih maketa, dobitnik mnogih nagrada i autor dviju knjiga, prve hrvatske literature iz područja brodomaketarstva, “Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana” i “Priručnik za izradu makete trabakula”.

Maketa Cicibele, njen autor Luciano Keber i ravnateljica betinskog muzeja Kate Šikić Čubrić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tijekom susreta koji je danas upriličen u sali za sastanke Općine Tisno maketa Cicibele je predana ravnateljici Muzeja betinske drvene brodogradnje Kati Šikić Čubrić, koja je najavila kako će Keberov rad zauzimati centralno mjesto stalnog postava muzeja. Ovom prigodom je načelnik Ivan Klarin vlasnicima Cicibele Ani Mijat Kapov i Marinu Mijatu dodijelio potporu u iznosu od deset tisuća kuna za održavanje gajete.

Riječ o, zasad, jednokratnoj pomoći. No, načelnik Klarin je istankuo kako gajeta zaslužuje i sustavniju pomoć zajednice.

Marin Mijat već zna što će s novcem – za početak će u Cicibelu ugraditi motor.

– Imam par starih motora i ugradnja ne bi trebala biti problem, s obzirom da ga je Cicibela već ranije imala ugrađenog. Ćiro je sve bio prilagodio za njegovo postavljanje, ali mi smo tada jako žurili. Sve smo radili na brzinu,  jer nismo mogli propustiti da Ante Gotovina  dođe za kuna, a biskupa Ante Ivas za blagoslov – pojasnio je Mijat.
Ana i Marino Mijat (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Vlasnik Cicibele poznavao je brata Ante Gotovine Boru još iz rata.
– Znam Boru Gotovinu iz Biograda, iz vojarne, jer sam tijekom rata bio tamo kao ranjenik, pa je on Anti prenio našu zamolbu. Znali smo da Ante Gotovina pozna Cicibelu, jer nam je profesor Marušić pričao da je dva puta bio u Foši na brodu, a jedan put prispio i na frigane špare. Uvijek se zanimao za brod i rado je prihvatio kumstvo – ispričao je Marin Mijat.
Proglašenjem Cicibele kulturnim dobrom i njenim upisom u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske posao oko njene zaštite nije ni blizu gotov. Barem ne za Marina i Anu Mijat.
Prijem kodf načelnika Općine Tisno Ivana Klarina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
– Sad ga moramo paziti još više od kad je postao nacionalno kulturno dobro – rekao je Marino Mijat zahvaljujući načelniku Klarinu i Općini Tisno na potpori, ali i svima koji godinama pomažu.

– Ćiro je obnavljao brod sedam godina. Bili smo bez novaca, a on je ostajao bez fizičke snage. Htjeli smo da sve bude vjerodostojno i na to smo gubili puno vremena i novaca. Nije bilo lako, ali čuvao nas je Bog i svi su pomagali. Odmah su svi shvatili su da to nije moje, da je to javno dobro. Sad je odlukom Ministarstva kulture to i priznato – rekao je Marin Mijat.

Cicibela u betinskom portu (Foto: H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here