OPREZ! VISOKI NAPON OPASNO PO ŽIVOT Sagrađena je trafostanica na dječjem igralištu na Ratu

0
6668
Trafostanica kraj dječjeg igrališta na Ratu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na Trgu tišnjanskih domoljuba kraj dječjeg igrališta na Ratu Elektra Šibenik ipak je sagradila trafostanicu 10(20)/0,4 kV.

Usprkos upozorenjima nekolicine stanara da elektroenergetskom postrojenju nije mjesto na prostoru na kojem se igraju djeca, trafostanica, uredno označena tablom s natpisom ‘OPREZ VISOKI NAPON OPASNO PO ŽIVOT’ ,sagrađena je niti metar od ograde dječjeg igrališta na Ratu.

Podsjetimo, kad su u lipnju prošle godine započeli radovi stanari su se bunili, smatrajući da na dječjem igralištu nije primjereno graditi trafostanicu (POVEZNICA), Općina Tisno radove je zaustavila navodeći da izvođač nije bio najavio početak njihova izvođenja niti je propisno označio i osigurao gradilište (POVEZNICA), nakon čega je zasjedao Mjesni odbor Tisno i zaključio da trafostanica na Ratu mora biti gotova do sezone (POVEZNICA), a istu odluku o nasušnoj potrebi za trafostanicom još jednom je donijelo i Općinsko vijeće (POVEZNICA).

Nova trafostanica je sagrađena kako bi se starom dijelu Tisnog osigurala uredna opskrba električnom energijom, koja je znala biti ugrožena kad bi tijekom ljetnih vrućina svi uključili klimatizacijske uređaje. Iako se u javnosti često upozorava na štetnost elektromagnetnih zračenja odašiljača, dalekovoda i trafostanica, za sada ne postoji znanstveno relevantno istraživanje koje bi taj štetan utjecaj na zdravlje nedvojbeno dokazalo. Pa, dok se relevantnim znanstvenim istraživanjem nedvojbeno ne dokaže da odašiljači, dalekovodi i trafostanice izazivaju teška oboljenja, o čemu već duže vrijeme trube razni aktivisti diljem svijeta, neka se djeca bezbrižno igraju kraj trafostanice.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here