Radionice u muzeju – Betina, Preko i Krapanj zajedno čuvaju tradiciju

0
2407
Radionica KUD-a Zora (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

U Muzeju betinske drvene brodogradnje sinoć je započela dvodnevna radionica izrade tradicijske kanice i spare. Vode je gospođe iz Udruge žena ‘Luzor’ iz Preka. 

Radionicu je organizirao KUD ‘Zora’, a svoja znanja izrade spare su s domaćinima podijelile njihove gošće iz Udruge žena ‘Luzor’ iz Preka Ankica Pletikosić, Marija Kosta i Vilma Jozić, te KUD-a ‘Spužva’ Krapanj koje je predstavljala Jelka Seljanovski.

– Prije nekih mjesec dana smo mi otišli na radionicu u Preko i jako nam se svidjelo to što smo vidjeli i naučili, pa smo uzvratili poziv na druženje – rekla nam je predsjednica KUD Zore Marinka Fržop.

U Muzeju se okupilo desetak raspoloženih žena. Izrađivele su spare, tradicionalno pokrivalo  za glavu koje je ženama služilo za prenošenje posuda s vodom, grožđem, maslinama i ili drva za ogrijev. Spare su se radile od ostataka tkanine travesi, današnjih pregača te se ručno šivale i punile ovčjom vunom. Među sudionicama radionice bila je betinska gospođa Jelena Bilić, koja je ovdje isplela čarape od kornatske vune za folklorni ples koji se ovog ljeta održava u Betini.

– Želimo sačuvati tradiciju i baštinu i prenositi ih na nove generacije – kaže Marinka Fržop.

Radionica u Muzeju se nastavlja već u subotu ujutro, odnosno jutros. S početkom u deset sati ujutro ovdje će biti predstavljena izrada kanice ili tradicionalnog remena narodnjih nošnji na tkalačkom stanu. Svi zainteresirani su pozvani da se pridruže.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here